АБК разпространи отворено писмо

|
Асоциация Българска книга изпрати отворено писмо до медиите относно спирането на сайта chitanka.info.
Писмото е подписано от председателя на АБК, председателя на Съюз на преводачите, председателя на Сдружение на българските писатели, председателя на Съюз на българските художници, Заместник-декана на Факултета по изящни изкуства и ръководител на Катедра "Книга и печатна графика" в Националната художествена академия.
Прилагаме текста на писмото, а в скоро време и нашата позиция. Подчертаваме, че редакцията по никакъв начин не може да одобрява или да е съпричастна с действия и изказвания, целящи да заблудят обществеността. Надяваме се, че вече е станало ясно, че въпросният сайт не е и никога не е бил книжарница. Имаме достатъчно основания и да се съмняваме в по-долу изказаното твърдение, че се нанасят "вреди в размер на милиони лева на творците, държавата и в крайна сметка на самите читатели."
С радост бихме съдействали при публикуването на конкретни данни, доказващи или оборващи подобно фундаментално твърдение.
 


ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми госпожи и господа,


През изминалия месец ГДБОП проведе акции за ограничаване на интелектуалното пиратство. В резултат на тези действия бяха затворени интернет сайтове поради кражба на интелектуална собственост. В тях бяха публикувани български и преводни заглавия, защитени от Закона за авторско право и сродните му права, които се разпространяваха в електронен вариант без съгласието на правоносителите.
Публикуването и разпространението на произведения на литературата в интернет без уредени авторски права ощетява писателите, преводачите, дизайнерите, издателите. Нанасят се вреди в размер на милиони лева на творците, държавата и в крайна сметка на самите читатели.
По пътя на книгата губят всички:
- Авторите и преводачите не получават полагащото им се възнаграждение за положения труд.
- Издателства, книжарници и печатници са пред колапс заради все по-свиващите се тиражи.
- Висококвалифицирани специалисти, които се създават в продължение на много години - редактори, коректори, дизайнери, страньори, печатари, книжари губят своята работа.
- Библиотеките, читалищата и самите читатели заплащат все по-високи цени за книгите поради намаляването на тиражите.
- Издават се все по-малко заглавия, от което губи културата на цялата нация.


Ние, членовете на Асоциация „Българска книга", подкрепяме усилията на правителството в лицето на ГДБОП и поздравяваме г-н Явор Колев и неговия екип за техните действия в защита на законността и на правото на творците да се разпореждат сами с плодовете на своя труд.
Като изразяваме убеждението си, че голямата част от българския народ не одобрява кражбата и пиратството, призоваваме всички сродни организации да изразят своята позиция.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *