Авторката на театралния хит “Коко” представя своя книга в София

|
Авторката на пиесата "Коко" сръбската писателка Саня Домазет ще представи в София книгата си "Кой плаче". Промоцията е на 4 декември в Литературно кафене Хеликон. Книгата излиза в издание на "Панорама" (издателство на Съюза на българските преводачи), със съдействието на Министерството на културата на Сърбия.
"Кой плаче" е първият роман на Саня Домазет. Тя е известна най-вече с пиесите си "Фрида" и "Коко", които се играят с голям успех на европейските театрални сцени.
Пиеса "Коко" вече втори сезон е сред хитовете на театрална София. Главната роля в спектакъла на "Театър 199 Валентин Стойчев" изпълнява Цветана Манева.
За романа "Кой плаче" Саня Домазет получава наградата за най-добър роман от жена автор в Сърбия "Женско перо", както и престижната литературна награда на Босна и Херцеговина "Меша Селимович".
"Кой плаче" е необичаен роман-хибрид, проследяващ по странен начин съдбата на три жени. Роман за любов и смърт, копнеж и музика, написан с изящен, поетичен, музикален език, който придава на творбата неповторимо очарование.
Преводач на книгата е Ася Тихинова-Йованович, един от най-добрите български преводачи от сръбски език у нас, дългогодишен редактор в българската редакция на Радио Югославия.
От 3 до 7 декември на Панаира на книгата в столицата ще гостува официална сръбска делегация, тъй като за пръв път Сърбия има свой щанд в НДК.
Делегацията е в състав - професор д-р Михайло Пантич, преподавател по българска литература във Филологическия факултет в Белград, литературен критик, писател и подпредседател на сръбския ПЕН-клуб; професорът от Теологическия факултет -д-р Радован Бигович; директорът на известно Белградско издателство "Клио" Зоран Хамович, Младен Вескович - координатор за международно сътрудничество в областта на езика и литературата към Министерството на културата на Сърбия и Саня Домазет, преподавател по творческо писане и писателка.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *