Авторът на статуетката Гаскар с изложба в Габрово

|
От 12 май до 12 юли т.г. в Дома на хумора и сатирата ще гостува със самостоятелна изложба почетният гражданин на Габрово и автор на статуетката "Гаскар" (габровският "Оскар") - скулпторът Митьо Солаков.
Ретроспективната изложба се представя по случай 75-та годишнина на твореца и ще бъде открита навръх рождения му ден от академик Светлин Русев, който оценява творчеството на габровеца така: „Преживяла обществените и политически бури, скулптурата на Митьо Солаков остава преди всичко с професионалната си почтеност, с емоционалната чистота, с доверието в класическата простота на формата и не на последно място – с една деликатна чувствителност, която опоетизира, извисява и духовно облагородява образната стилистика.”
Митьо Солаков е роден през 1931 г. в село Ряховците, Габровско. Завършва Националната художествена академия в София през 1955 г. В продължение на седем години е директор на Техникума по каменоделие във врачанското село Кунино. През 1962 г. се завръща в Габрово и работи като уредник в Градската художествената галерия „Христо Цокев”. До 1989 г. е председател на художествения съвет към СБХ в града. Изключителни успехи като творец постига в портретния жанр и монументалната скулптура. Творбите му са свързани с конкретни исторически и политически събития – паметник на Априлци, паметник на Тодор Асенов, „Пиета”, „Жетварки”, „Бригадири”, „Майка с дете”. Автор е на статуетката „Гаскар” – Наградата на град Габрово, която се връчва на отличен от журито творец, участник в Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово.
Митьо Солаков дарява за фонда „Хумор на народите” на Дома на хумора и сатирата седем свои произведения – проекти за маски, изработени от боядисана глина, предназначени за първото карнавално шествие в столицата на хумора през далечната 1965 г.
 

Дом на хумора и сатирата, ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *