Агата Кристи поощрява лично бургаски автор

|
За много от нас пътищата на живота са някак странно предопредeлени и това какви ще станем е заложено още в детството ни. Трябва да минат години, за да осъзнаем, че нашите детски желания, интереси и непринудени занимания са началото на това, с което ще се занимаваме, когато вече сме зрели и независими хора.
Искам да ви разкажа за една задочна среща с бургазлията Райчо Райчев. Причината са книгите му, издадени в Лондон и подарени по негова молба на библиотеката в Бургас.
Райчо Райчев е роден в Бургас. Расте любознателно и четящо дете. Любимата му книга от детството е “Алиса в страната на чудесата” от английския автор Луис Карол. Още в трети клас учи английски в единствените по това време езикови курсове в града, организирани в читалище”Пробуда”. И някак не случайно продължава да учи в Английската езикова гимназия. Има щастието да попадне на добър учител Цветана Денева. Тя го насочва към литературата, насърчава го да пише, общува с него като с равен.
През 70-те години в България е почти невъзможно да се разпространява съвременна английска литература. В Бургас се е получавал един брой в-к “Тайм”в РЕП и разбира се, се е следяло кой го купува. Все пак се намират начини да се набавят книги на английски от туристи летували през лятото на Слънчев бряг, от антикварната книжарница в София, от върнали се в родината си бивши преподаватели в Английската гимназия.
Литературните интереси на Райчо са изключително насочени към криминалния жанр. Той пише лично писмо на Агата Кристи и като по чудо идва отговор. Започват кореспонденция и през 1975 година Райчо получава знаменитата й книга "Десет малки негърчета” с автограф.
Следва кореспонденция с друга велика авторка на английския традиционен криминален жанр Дафни Дю Мюрие, авторка на култовия роман “Ребека – господарката на Мандърлей”.
В 11-и клас Райчо пише първата си творба - пиеса на английски език, която се играе от ученическия театър в края на учебната година.
През 1977 година завършва с отличие Английската гимназия. Желанието му да учи кинорежисура или кинознание не се сбъдва по обясними причини. В тези специалности тогава приемат ограничен брой хора с привилегии и заслуги, синове или дъщери на активни борци против фашизма. Това е първото разочарование. Следва казарма и отново кандидатстване във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Приет е английска филология.
Отправна точка в живота му е срещата с Боб Барнард - преподавател по английски език, критик и писател на романи. Години наред те поддържат кореспонденция. Срещат се едно лято във Варна, където англичанинът е на почивка.
За първи път Райчо посещава Англия като студент. Барнард, който живее в Лийц, го кани да му гостува месец. С негова подкрепа Райчо решава да напише дипломна работа на тема ”Криминалният жанр в английската литература”. Барнард му изпраща материали, книги и го насочва творчески. Крайният резултат е отличен.
След завършване на висшето си образование Райчо се завръща в Бургас. Годината е 1984-та. Трудно се намира тогава работа за преподаватели по английски език. Работи сезонно на Слънчев бряг като екскурзовод, замества учители в няколко училища. Следва второ разочарование липсата на перспектива.
Идва годината на промяна - през 1989-та година Райчо заминава за Англия, където хиляди българи търсят работа. Перфектната езикова подготовка му помага. Явява се на конкурс за преподавател в средно училище в Лондон и го спечелва. Учи година и половина в университет, за да получи сертификат с право на работа.
Историята можеше да завърши до тук, ако не беше това, което го е движило през цялото време – интересът към английската криминална литература. Райчо не спира да пише. Неговите увлечения по традициите на Едгар Алън По, Артър Конан Дойл, Честъртън и разбира се на неговите лични познати Агата Кристи и Дафни Дю Мюрие продължават. Самият той създава романи.
През 2006 година по книжарниците на Лондон се появява първият му роман “The Hunt for Sonya Dufrette” (Случаят Соня Дюфре). Constable - най-старата независима издателска къща в англоезичните страни с 200-годишна история поема риска да издаде първата творба на никому неизвестния до тогава българин Райчо Райчев. Тя е основана от Арчибъл – полицейски служител, през 1795 година и е специализирана като издателство за криминално-полицейски романи.
През 1999 г. Constable & Lit обединява дяловете си с друго издателство Robinson - основано през 1983 година от Ник Робинсън и създават една издателска компания.
Сега те издават широк спектър литература - криминална, научна фантастика и фентъзи, биографии, история, белетристика. Книгите са добре подбрани и отлично оформени. Паралелно с издаването им в Англия се печатат и разпространяват в САЩ.
Рекламата, съпътстваща първата книга на бургазлията в английското литературно списание “Буклист”, е написана кратко, но обещаващо: “Това ще се хареса не само на традиционалистите, защото прибавя изтънчеността на Р.Д.Джеймс към удобната формула на Агата Кристи”.
През следавщата година 2007 излиза вторият му роман ”The Death of Corinne” (Смъртта на Корин), а през 2008 - “Assassins at Ospreys” (Убийци в Оспрейс).
Отзивите на читатели за романите му са: “Очарователни и сюреалистични. Умно и сложно написани. Антония Дарси е страхотен детектив. Райчев е много умен писател”.
През април тази година ще излезе четвъртият му роман “The Little Victim” (Малката жертва). Остава надеждата да видим книгите на нашия съгражданин издадени и в България.
Това е кратката история за една осъществена история тръгнала от Бургас и продължаваща в Лондон.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *