Адриан Лазаровски в премиерния шоу-спектакъл на “Голямото писане”

|
Авторът на "Словеса" Адриан Лазаровски отново е в центъра на литературните събития в България. Този път – като участник в пилотното шоу от мега-проекта „Голямото писане”. Той е единственият български писател, взел участие в три от проведените досега риалити-романи на радио „София”, а в момента е главен селекционер и координатор на екипа, създаващ фентъзи романа „Стражите на съзвездие Пентаграм”, който тече в директен ефир всяка неделя от 16 до 17 часа на честота 94.5.
На 28 февруари ще се проведе премиерата на „Голямото писане”. В продължение на 2 часа, от 16 до 18 часа, „приключенците” Елена Бозова, Кин Стоянов и Емил Янев ще създадат с помощта на 10 разказвачи (между които и Лазаровски) безпрецедентния в историята на родната литература „Блиц роман”. Това ще се случи пред публика в „Студио 1” на Българското национално радио. Името и жанра на първия по рода си „Блиц роман” засега са неизвестни. Водещите Емил Янев и Кин Стоянов са избрали десет жанра, като за всеки жанр са подготвили подходящо заглавие. Десетте обявени жанра ще бъдат сложени в цилиндър. Човек от публиката ще изтегли един от тях. След което друг зрител ще изтегли едно от десетте заглавия, поставени в друг цилиндър. Отново публиката ще определи реда по който ще разказват поканените от водещите писатели, като изтегли имената им от трети цилиндър.
След което „Голямото писане” може да започне. Един след друг десет разказвачи ще разкажат не десет отделни разказа, а десет глави от общ „Блиц роман”, като водещите строго ще следят дали се спазват каноните на изтегления жанр. Драмата не може да се превръща в комедия, а сапунката в трилър! Всеки разказвач ще разполага с пет минути, за да започне и завърши своята глава. Доброто настроение в студиото през кратките паузи, при които разказвачи и водещи ще се сменят, ще подгрява комбо музиканти от Биг Бенда на БНР. Цялото действие ще се излъчва пряко в ефира на Радио „София” и трябва да приключи непосредствено преди Централния осведомителен бюлетин на БНР в 18 часа. Вход свободен!
 
Припомняме, че първите две части на предстоящия роман на Лазаровски – хумористичният трилър за извънземните и мутрите „Завладей българите!” - вече са на книжния пазар съответно в антологиите „Секси хоризонти” и „Български фантастични ваяния 2008”.
 

На снимката: Адриан в компанията на журналистите Кин Стоянов и Емил Янев и корифея на българския трилър Андрея Илиев на премиерата на първия български криминален риалити-роман „Четвъртият идва винаги пръв”.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *