Аз съм българче!

|
На 18 май, Световният ден на музеите, от 11 часа в двора на къщата музей „Иван Вазов“ беше представена книгата „Аз съм българче. Стихотворения от Иван Вазов за малки и големи“. Томчето, което включва 30 емблематични стихотворения от народния поет, е съвместно дело на издателство „Сонм“ и къща музей „Иван Вазов“. Излиза с подкрепата на Национален център за книгата и „Елидис“ ООД. Цветните илюстрации в изданието са направени от известния художник и оформител Веселин Праматаров.
„Стихотворения за малки деца“ от Иван Вазов за първи път излизат като самостоятелна книга през 1883 година в Пловдив. Оттогава до днес те се радват на невероятна и нестихваща популярност. Много от стихотворенията от първата и единствена Вазова книга за деца са познати и като песни: „Де е България“, „Великден“, „Сватба“, „Овчарин“ (Когато бях овчарчe), „Песен за синия синчец“, „Цар Симеон“ (Край Босфора шум се вдига), други отдавна са неразделна част не само от детството на всеки българин, но и от националното ни самосъзнание и самочувствие.
Стихотворението „Аз съм българче“, дало заглавие на настоящето издание, е написано и напечатано през 1919 година, след преживените от България национални катастрофи. Това е време на тежко духовно униние и Вазов приема като свой вътрешен и морален дълг да окуражи народа си, да му вдъхне самочувствие и вяра. На премиерата то беше изразително прочетено от малката Зорница.
Съставителите на „Аз съм българче“ Ирина Бачева и Мирела Иванова (уредник и директор на къща-музей Иван Вазов) са включили в книгата и стихотворенията „Българският език“, „Моите песни“, „Майка ми“, „Родната реч“, отделни заглавия от „Епопея на забравените“ и др.
В представянето на книгата се включиха и ученици от 31 училище „Иван Вазов“, които също рецитираха стихотворения на Вазов, изпяха и една песен, а водещ на представянето беше директорът на Националния литературен музей г-н Васил Жеков.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *