Академична литература и весели истории за българския народ в Литературното кафене

|
Никога не съм обичал да седя по кафенетата, но Литературното кафене "Хеликон" на Йордан Ефтимов е на път да ме направи фен на това. И съжалявам, че не мога да присъствам на всичките му събития. Добре, че наближава краят му, поне за този панаир...
На 31 май успях да присъствам на две представяния. Първото от тях беше на тема "Новата издателска програма на Факултет Славянски филологии на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с участието на проф. Валери Стефанов, декан на факултета. Признавам, че академичната книга не ме интересува особено и многото дебели сборници, посветени на някой си професор, не ме впечатлиха. Но проф. Стефанов говори толкова увлекателно, че малко ми трябваше да посегна към масата със сборници и монографии и да се зачета.
Академичната книга има много малка пазарна реализация, от нея не се очаква някаква финансова печалба, а тя трябва да е една духовна инвестиция, някакво вложение във българската наука и култура, в духовното богатство на нацията. Продукцията на Факултета по славянски филологии е част от съвременната световна книжовна конюнктура. Както сподели проф. Стефанов, дошло е време книгата да бъде поддържана чрез създаване на читателски общности, чрез тяхното възпитаване. Съответно съществува нещо, което може да бъде наречено "читателска общност на академичната книга" и това, което факултетът е направил е жест на инвестиция именно в тази посока. "Когато кажем "книга", разбираме социализиран текст", съответно добре е текстовете, създавани от научната общност да бъдат социализирани. Проф. Стефанов се спря и на оформлението на новите им книги, като обеща университетската книга да има и занапред добър вид, също и ръкописите да не отлежават дълго време в чекмеджетата, както до сега.
Второто събитие в Литературното кафе беше и премиера на любима книга на любим автор.
"Думата народ е неясна и трябва да се употребва рядко и внимателно" - с това изречение започва "Весела книга за българския народ" на писателят Георги Данаилов. Книгата и авторът бяха представени от Бойко Василев, който още в началото обяви, че всеки негов опит да каже нещо по-смешно и по-увлекателно от Георги Данаилов е предварително обречено на неуспех, обречен е и всеки негов опит да анализира афористично и весело българското, както Данаилов го прави. Затова г-н Василев се опита да преразкаже какво е прочел като един въодушевен читател. Откакто е прочел за пръв път "Весела книга за българския народ" той непрекъснато я препоръчва на разни хора. "Защото единственият смислен начин да говорим за българското е именно така - непатетично, самокритично, но не и самогилотиниращо, весело и със случки, при това със случките на днешния ден, а не с постоянно рециклиране, на онези безсмъртни няколко примера, които знаем от Иван Хаджийски". "Винаги изпадам в подозрение, когато някой почне да разправя: българите сме такива и онакива", споделя Бойко Василев, защото, както казва и Георги Данаилов, говоренето наедро за българите често е плод на незнанието ни какви са всъщност другите. "Моят цивилизован избор са вицовете на Георги Данаилов, неговите шопи, които разбират, че истинският хумор започва с това, да се надсмееш над себе си, а неговите история за любовта, мърсотията, българската полиция, българските терористи, българският език, българските политици, са истории, които ни дават златната възможност да се погледнем отстрани", каза в заключение Бойко Василев. След дългата му, но увлекателна реч, авторът прочете няколко откъса от книгата, които допълнително тласнаха многобройните посетители на Литературното кафене, изпълнили и пространството около него към щанда на "Хеликон".
"Весела книга за българския народ" на Георги Данаилов можете да закупите и от виртуална книжарница Books.bg. Горещо ви я препоръчвам!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *