Академия “Каунь” раздаде ежегодните си награди

|
На 9 септември в рамките на Дните на Хасково за пореден път се проведе Националният традиционен фестивал “Хасковски каунь”, организиран от Община Хасково, Академия “Каунь” и Клуба на дейците на културата - Хасково.
В тазгодишния фестивал за първи път бяха включени два нови конкурса – за хумористични творби на тема “Чешитите на моя град” и за клоуни под вещото журиране на прочутия клоун Николай Николаев (бате Николай).
Наситена бе фестивалната програма. Тя включваше редица прояви - от детска клоунада на откритата сцена (на централния градски площад) до връчването на наградите от конкурсите. В Клуба на дейците на културата се състоя непринудена и симпатична среща с хумористите от в. “Стършел” Йордан Попов и Кръстьо Кръстев (тяхното гостуване бе и работно – те журираха творбите в раздел “Проза” на хумористичния литературен конкурс.) Двамата сладкодумци представиха също така сборника “Отново в гнездото на стършелите”, посветен на 60-годишнината на най-дълголетното хумористично издание у нас.
Вечерта в препълнената зала на хасковския театър се състоя конкурсът за клоуни. На тази първа по рода си проява у нас си дадоха среща както начинаещи в това толкова трудно и рядко изкуство млади таланти, така и утвърдени майстори, някои от които бяха дошли специално за проявата от чужбина. Между отделните изяви на клоуните бяха обявявани и наградите от хумористичния конкурс.
Първи награди в съответните раздели взеха Петър Софрониев от София (за поезия), Светослав Лукянов от Габрово (за проза) и Димитър Атанасов от Кубрат (за карикатура). Със звание лауреат за поезия Академия “Каунь” удостои Лили Качова от София (тя получи и “най-сладката” награда – голям буркан целебен пчелен мед), за проза - Славимир Генчев от София, за карикатура - Веселин Зидаров от Трявна. Тук е мястото да споменем, че ако се намерят средства, номинираните и наградените творби от конкурса ще бъдат издадени за догодина в отделна книжка.
В надпреварата за клоуни награди получиха Ицу-Жицу (за детска клоунада) и Додо от Пловдив, отличен за най-добър клоун.
С голямата награда “Златен каунь” за цялостно творчество заслужено бе удостоен любимецът на хасковската публика Кени (Ивомир Игнатов). Сам хасковлия, Кени прослави Хасково далече извън пределите на България – с многобройните си турнета в чужбина и редица международни отличия. Неговата поява бе черешката на тортата на тази незабравима за хасковската публика и за участниците във фестивала вечер и той многократно заслужи горещите аплодисменти на зрителите.
Вечерта обаче не завърши с това – отново в Клуба на културните дейци се състоя тържествен коктейл, а за домакини, организатори и гости свири и пя неуморно известният хасковски блускитарист Георги Матев. Тук не остана незабелязано присъствието на прочутата гимнастичка и треньорка Нешка Робева, която се явява тъща на Матев, защото отскоро той е щастливо женен за дъщеря й Аглика.
 

Янко Митев, КДК - ХасковоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *