Аксиния Михайлова с награда за превод във Вилнюс

|
На 31 май в двора на Вилнюския университет се състоя заключителната церемония и връчването на наградите на международния Пролетен фестивал на поезията, продължил 2 седмици на територията Литва, както и в различни градове в Полша, Русия, Ирландия, Германия. Това е 45-тата Пролет на поезията, която съвпада с обявяването на Вилнюс за културна столица на Европа през 2009 година.
Поетичният маратон, започнал на 17 май, се превърна в истински празник не само за поетите, но и за жителите на много градове и села в страната. Носител на годишната награда за поезия е поетът Римвидас Станкявичюс, а наградата на Съюза на литовските писатели за превод на литовски автор на чужд език бе връчена на българската поетеса и преводачка Аксиния Михайлова за публикуваната през 2008 г. от ФБЛ книга със стихотворения „Необикновено е да си жив” на големия литовски поет Марцелиюс Мартинайтис (род. 1936 г.).
На 27 май в посолството на Република България се състоя поетична вечер на Аксиния Михайлова в присъствието на българския посланик Иван Данчев, известните литовски поети Корнелиюс Платялис, Марцелиюс Мартинайтис, Владас Бразюнас, Елена Карнаускайте, поети от Латвия, Ирландия, литовски българисти, езиковеди и преводачи. Поетесата чете свои стихове и преводи от „Антология на съвременната литовска поезия” (С., ФБЛ, 2007), на която е съставител и преводач.
Негово Превъзходителство Иван Данчев поздрави гостите и изрази задоволството си от това, че тази среща се провежда броени дни след най-светлия български празник – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.
 

Лайма МаситеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *