Акцентите в програмата на “Бургас и морето” 2009

|
На пресконференция в Община Бургас вчера бяха обявени любопитни подробности за предстоящето 27-о издание на музикалния фестивал "Бургас и морето". Всеки, който купи билет за феста, ще получи на влизане в Летния театър моряшка фланелка и песнопойка с текстовете на участващите в тазгодишната конкурсна програма песни.
Директорът на дирекция "Култура, маркетинг и връзки с обществеността" при Община Бургас Весела Йорданова и директорът на общинско предприятие "Летен театър, фестивали и концерти" Михаил Куцев, заедно с други двама члена на организаторския екип - Гергана Илиева от Община Бургас и Тони Димчева от "Стефкос Мюзик", набелязаха акцентите в програмата тази година. Организаторите ще раздадат на всички гости в Летния театър на Бургас 2500 моряшки тениски. Зрителите ще трябва да ги, след като им бъде даден знак по време на телевизионното излъчване на фестивала. За втора поредна година "Бургас и морето" ще се предава пряко по БТВ на 1. август, когато ще се проведе конкурсната програма. Втората вечер - 2. август, ще бъде записана и излъчена по БТВ през септември.

Рецитал на 1. август ще изнесе популярната група Снап (Snap), докато тече гласуването на жури и публика за най-добрите песни от конкурсната програма. На 2. август, след изпълнението на трите песни-победителки от "Бургас и морето" 2009, рецитал ще изнесе Васил Найденов заедно с група "Горещ пясък".

По време на втората фестивална вечер на няколко места в Бургас - Часовника, площад "Тройката", пресечката на ул. "Богориди" с ул. "Цар Симеон I", Терасата в Морската градина и до Летния театър, ще се поставят монитори за караоке, на които в реално време едновременно ще се запее една от емблематичните песни както за "Бургас и морето", така и за града - "Ах, морето". На екраните ще се излъчва и случващото се в Летния театър. Надпяването ще започне в 22.30 часа.

Подредбата на 15-те песни ще стане, както и миналата година, чрез сборуването на вота на журито и публиката. Зрителите на БТВ и гостите в летния театър ще имат шанса да подкрепят любимата си песен с SMS.
Тази година и журналистите в Бургас ще имат шанса да участват в подредбата на песните-участнички в "Бургас и морето". От 15-те композиции, допуснати на финала, всеки журналист, който желае, може да посочи своите предпочитани 5 песни в електронно съобщение до пресцентъра на Общината, на адрес media@burgas.bg. Резултатите от това гласуване няма да имат влияние върху крайното класиране, но ще покажат музикалните предпочитания на гилдията. Община Бургас ще осигури специална статуетка, която ще бъде официално връчена на фаворита на журналистите по време на втората фестивална вечер.

Тази година конкурсът "Бургас и морето" се организира изцяло от Община Бургас. Телевизионното излъчване е поверено на TV1 - с ръководител Румен Ковачев. Сценарист е Ивайло Вълчев - син на поета Ваньо Вълчев. Режисьор - постановчик е Атанас Генов. Водещи на церемонията ще са Тони Димитрова и Асен Блатечки.

Победителят във фестивала "Бургас и морето" 2009 ще бъде награден с 20 000 лв. Вторият и третият ще вземат съответно 12 000 и 6000 лв.

Билети за двете фестивални вечери се продават на касата на ДТ "Адриана Будевска" на цена 16 и 10 лв. Предвидена е възможност при бързото им изчерпването да бъдат пуснати в продажба билети за правостоящи с цена 6 лв.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *