Александър Вълчев: Tribute

|
През 2005 година Александър Вълчев направи своя цикъл от фотографски портрети, наречен „Реминисценции”, който беше показан тогава в Софийска градска художествена галерия. Вдъхновен от естетиката на ренесансовите портрети, авторът превърна с помощта на фотографията своите съвременници и колеги в персонажи от класически шедьоври.
Сега в галерия СИБАНК художникът представя едно съвсем ново и актуално ниво на своите реминисценции. Новият му цикъл TRIBUTE се показва за първи път в цялостен вид пред публиката. Средството, което артистът използва в него за своите реплики, е живописта. Но това не е живописта, на която всички са свикнали. Платната, подредени в галерията, предлагат съвсем нова гледна точка към класиката. Авторът е разработил собствена живописна техника с аерограф. Най-специфичното в нея е, че работите са монохромни, фоновете са съвършено неутрални и абстрактни, подобно на златните фонове на иконите, но изпълнени със сребърна боя. Това е живопис без цвят, оставена само на въздействието на деликатните преливания в тоновете и най-вече на формата.
Платната в цикъла TRIBUTE са общо 5 на брой. Картините, които са провокирали тези съвременни вариации, са познати на всеки. Това са вечният шедьовър на Пабло Пикасо „Госпожиците от Авиньон” (1907 г.), „Жени бягат по плажа” (1922 г.) също на Пикасо, не по-малко знаменитата „Турска баня” (1862 г.) на Жан-Огюст Доминик Енгр, „Танцът” (1910 г.) на Анри Матис, „Трите грации” (1482 г.) на Сандро Ботичели, древногръцки фриз с изображения на горгони и т.н. Деформациите на Модернизма, класическите стойности на Ренесанса и на Античността са намерили своя обобщен вид в платната на Александър Вълчев, преведени на съвременен и минималистичен език. Навсякъде основен акцент е женският образ като непроменлива алегория, претърпяла хиляди трансформации във времето.
Целият цикъл е озаглавен TRIBUTE* заради възхвалата и почитта на автора към шедьоврите, към самите художници, очертали пътя на изкуството до днес и от друга страна към жената и всички възможни смисли и значения, които могат да бъдат насложени върху образа й.
 
Повече за Александър Вълчев можете да разберете на страницата му, на адрес www.alexandervalchev.com
 
Откриването е в галерия СИБАНК на 8 април (вторник) от 18:30 часа, а изложбата ще продължи до 30 април.
 

* tribute (eng.) - Отдавам почит на...


 

По информация на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *