Александър Морфов – поредният носител на наградата Аполон Токсофорос

|
На 1 септември в град Созопол официално бе открито двадесет и второто издание на Празниците на изкуствата “Аполония”.
В Амфитеатъра концерт изнесе Младежката филхармония при Националното музикално училище “Любомир Пипков”. В програмата бяха включени откъси от произведения на Волфганг Амадеус Моцарт, по повод 250-годишнината от рождението на великия композитор, чествана навсякъде по света. Под знака на това събитие ще преминат голяма част от проявите на фестивала тази година. Проф. Димо Димов и Даниел Вълчев, министър на образованието, обявиха, че е учредена Награда за млади таланти, която ще се връчва от сега нататък ежегодно по време на “Аполония”. Тя резонира с идеята за поощряване на младите творци, която намира своето превъплъщение в проявите в Созопол. Първи носител на отличието не е отделна личност, а Националното музикално училище “Любомир Пипков”. Наградата (включваща мобилна компютърна система за обработка на музикални файлове) получи директорката на училището Милка Митева.
Приветствие поднесе и кметицата на Созопол г-жа Веска Караманова, а Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала, обяви и тазгодишният носител на статуетката Аполон Токсофорос - режисьорът Александър Морфов.
Преди концерта в амфитеатъра в Художествената галерия двама млади писатели представиха своите дебютни книги, спечелили наградата “Южна пролет”. Красимира Джисова и Александър Шпатов, съответно отличени за дебютна стихосбирка (“Абревиатури”) и сборник с разкази (“Бележки под линия”) четоха откъси от произведенията си пред полупразна зала. Дали заради смръщеното небе или заради входа от 2 лв., с който организаторите явно компенсират липсата на две литературни премиери с вход от 1 лв., както бе миналата година, но младите творци събраха малко публика. В компания на изложените в галерията картини от именити преподаватели от Художествената академия (изложба по повод 110 години от създаването й), представянето бе сравнително интересно. Интересно впечатление направи решението да се раздаде на присъстващите сборника на Александър Шпатов, за да можем “да следим, докато се четат разказите”, а след това да се наложи да го върнем обратно. При цялото ми добро желание все пак да си го купя след премиерата, не видях място, на което да се продава. Нито цена, отпечатана в него. Авторът обяви, че разказите са качени в сайта на Литклуб – явно комерсиалното търсене остава на заден план.
В залата на Археологическия музей трима млади музиканти изнесоха великолепен концерт. Произведения на Моцарт (Трио C Dur), Равел (Трио) и Шуберт (Трио В Dur, op. 100) звучаха в изпълнение на Симеон Симеонов – цигулка, Лъчезар Костов – виолончело и Виктор Вълков – пиано. По традиция залата бе препълнена с ценители на класическата музика и на майсторското изпълнение, които дълго аплодираха световната класа на триото.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *