Алманах “Света гора” с премиера в Бургас

|
На 7 май в бургаската Градска художествена галерия „Петко Задгорски” бе представен новият – трети по ред брой на "СВЕТА ГОРА - алманах за литература, наука и изкуство". Главният редактор на изданието доц. Сава Василев представи пред бургаските творци и читатели обемистия том.
„Света гора” се издава от Сдружение на литературните дейци "Света гора"- Велико Търново. То е единственото извънстолично национално литературно-критическо издание с толкова разширен диапазон на творци и теми, включени на страниците му.
От 2007 г. алманаха се списва съвместно с Националния институт "Нова българска литература". В новия брой са представени и текстове на бургаски автори - Христо Фотев "Слово за Иван Пейчев", Роза Боянова "Завръщане на благословията", Добрина Топалова "В навечерието на прощалния дебют...", а Манол Манолов и Милка Стоянова - с цикли стихотворения.
В раздела литературна критика са отбелязани книгите на бургаските автори - Добрина Топалова "Явлението Петя Дубарова", Калина Лукова - "Г.П. Стаматов - между същностите и привидностите", двуезичната книга с хайку на Иван Кехлибарев "Неизказани думи" и книгата на Ирина Войнова - "Градината на Фохат".
На бургаските читатели на алманаха се предоставят и пълните текстове на литературните прегледи на книжната продукция за 2007 г. на писателите от Пловдив и Габрово, преводи на балкански автори, нови творби на Иван Добчев, Сава Василев, Владимир Шумелов и други творци.
Отбелязани са годишнините на Емилиян Станев, Никола Георгиев, Огнян Стамболиев, Иван Дуйчев.
Алманахът е придружен и с най-новата стихосбирка на Янислав Янков "Влизане в Рим" и диск с песните на Гриша Трифонов.
Стана традиция изданието да прави своя премиера и в Бургас след като е представено във Велико Търново, Пловдив и Варна.
 

Соня КехлибареваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *