Алтера представи радиопиеса на Райна Маркова

|
На 10 юни в Чешкия културен център „Алтера” представи радиопиесата „Плутон”, направена по романа на Райна Маркова "*.log". Модератор беше редакторът от БНР Ина Вълчанова. Участие взеха авторката Райна Маркова, режисьорът Веселин Димов и женският глас от пиесата Теодора Динева.
Представянето беше изключително оживено – след като чу подбрани откъси от радиопиесата и рефлексии върху тях, публиката сама поведе дискусия около въпросите: е ли радиотеатърът вид литература; медия на миналото ли е радиото; къде са засрещаниията и разминаванията между романа и радиопиесата на Райна Маркова; кое всъщност си заслужава повече; има ли бъдеще и адекватно ли се рекламира радиотеатърът в България; как подобни проекти да достигат до повече хора и т.н., и т.н. От „Алтера” тепърва ще обработват и резултатите от попълнените от публиката анкети.
Пиесата "Плутон" е първи опит на Райна Маркова в радиодраматургията. Тези, които са чели последния й роман "*.log" (ИК „Алтера”), ще разпознаят сюжети и мотиви, но ще забележат, че частиците на пъзела са сглобени наново и по различен начин, без да губят принадлежността си към нейния особен и вълнуващ свят. Свят, в който реките текат нагоре, а пианата са от мека розова плът.
"Плутон" е амбициозен и отчасти експериментален проект на редакция "Радиотеатър" (БНР), който ще ви срещне с още три дебюта – първи опит в радиоформата на младия театрален режисьор Веселин Димов, оригинална музика на Тодор Стоянов (от Ambient Anarchist) и първо участие в радиото за Теодора Динева – в главната роля.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *