Американският танцов хореограф Чарлз Слендър преподава Countertechnique в Derida Dance Center

|

На 15 юли хореографът от Сан Франциско Чарлз Слендър пристигна в България, за да направи работно ателие с участници в ежегодната обучителна и тренинг програма Dance PORT Derida на Derida Dance Center, финансирана от фондация „Америка за България“ . Чарлз е един от двайсетте сертифицирани преподаватели в света на съвременния танцов подход Countertechnique. Тази техника предполага фокус върху противоположното на всяко едно движение на танцовия изпълнител и е свързана с непрекъснато осъзнаване на полета на тялото в пространството. Ключовото умение, което подходът преподава е балансиране между волевото насочване на движението и пренасочването му в противоположна посока.


Наред с работното ателие, в страната Чарлз ще направи и първите стъпки по проект за изследване и артистична интерпретация на ромската култура. Проектът, наречен „(Дез)интеграция“, представлява изследване на историята на ромите, техните обичаи и начина, по който те са били романтизирани и донякъде присвоени от интерпретациите на западния развлекателен пазар. Чарлз ще прекара в България пет дни и ще се срещне с представители на Тръст за социална алтернатива – организация, която работи активно по проблемите на ромите в страната. Подобно посещение той ще направи и в Сърбия. Накрая хореографът ще изработи съвременен танцов спектакъл, в рамките на който ще поднесе своята интерпретация на проблемите. Проектът му се реализира с подкрепата на програма за сътрудничество GPS, с главен координатор Movement Research NY и финансирана от Trust for Mutual Understanding, както и с любезното съдействие на Столична Община.


Чарлз Слендър е работил в Русия, Канада, Полша, Латвия, Мексико, Франция и други държави като хореограф и преподавател на съвременния танцов подход Countertechnique. В България той идва за пръв път и възможността да направи работно ателие в Derida Dance Center беше силно прегърната от танцовата общност като чудесен начин за споделяне на опит.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *