Ангел Заберски ще представи в Пловдив „Like Jazz“ – популярни оперни теми, интерпретирани с джазова изразност

|
Ангел Заберски триоАнгел Заберски за втори път избира Пловдив за премиера на нов албум. На 2 декември в рамките на петия сезон на „Камерна сцена Пловдив“ триото му с Борис Таслев и Стоян Янкулов ще представи „Like Jazz“. Концертът е от 19 часа в Първо студио на Радио Пловдив.
Like Jazz“ е записанпрез есента на 2015 г. В него са представени популярни оперни теми, интерпретирани с помощта на джазовата изразност. Ангел Заберски отправя един по-свободен, съавторски поглед към класически произведения, залагайки на силните страни на своето трио - безкомпромисен професионализъм и изключително сработено партниране между мислещи музиканти.
„Лиризмът на Пучини, славянската топлота на Чайковски, мечтателността на Шуман – неслучайно тази музика ни вълнува. Това е реакция срещу жестокостта, отчаянието и ужасяващите сензации, с които ежедневно ни заливат“, обяснява Заберски.
Like Jazz“ синтезира две на пръв поглед несъвместими изкуства - опера и джаз. В албума тези начала не се конфронтират, а тъкмо обратното - постига се убедителен нов образ на добре познатата игра между старото и новото. Прекрачвайки отвъд рамката, композициите в него се разгръщат пълнокръвно в полето на свободната музика. Оттук идва и цялостното усещане за споделеност, за музика, надмогнала стереотипа, отчуждението и стерилното музициране. „Like Jazz“ постига нова и смислена комуникация както по отношение на музикалния материал, така и по отношение на диалога между произведение и слушател.
Предпремиерно албумът звуча пред публика през юни на фестивала "Джаз форум Стара Загора".
Представянето на „Like Jazz“ е третата поред премиера на „Камерна сцена Пловдив“. Проектът на Петър Салчев реализира вече пет успешни сезона.
Традиционен домакин на концертите от „Камерна сцена Пловдив“ е Първо студио на Радио Пловдив. Проектът се съфинансира от Община Пловдив.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *