Анджей Вайда с две книги у нас, издателство „Колибри” празнува 20 години

|
„Киното и останалият свят” и „Двоен поглед” от полския кинорежисьор Анджей Вайда вече са и на българския пазар в превод от Силвия Борисова и Пламена Баженова. Като част от поредицата „Амакорд” на издателство „Колибри”, започнала още през 2004 г. и посветена на известни режисьори, кинодейци и актьори, книгата обединява тези две части в едно. Представянето й на българските почитатели на световното киноизкуство се състоя на 1 декември в Полския културен институт, а повече за нея ни разказаха издателят Раймонд Вагенщайн, преводачката Силвия Борисова и проф. Владимир Икономов (преподавател по кинорежисура в НАТФИЗ и филмов режисьор).
Анджей Вайда, чийто дебют е през 1954 с филма „Поколение”, е едно от най-прочутите имена от т.нар. „полско филмово чудо”, за което започва да се говори в края на 50-те и началото на 60-те. Двата му филма „Канал” (1957) и „Пепел и диамант” издигат Вайда до ранга на най-значимите европейски режисьори от новото поколение. В творчеството му е заложена идеята за романтичния героизъм и чрез него той поставя на преден план историята на Полша и събитията от и след Втората световна война. Един от последните му филми, а именно „Катин”, е не само пример за кино от най-висока класа, но и чрез него светът научи за едно от най-големите престъпления на света.

Първата част „Киното и останалия свят”, чието излизане съвпада с награждаването на Вайда с Оскар за цялостно творчество през 2000 г., разкрива много и интересни случки зад кулисите на полското кино, както и някои лични мотиви, оказали влияние върху избора на полския режисьор за тази професия. Освен това в книгата е обърнато и специално внимание на актьора Збишек Цибулски, участвал в дебютния филм на Анджей Вайда.

Във втората част, „Двоен поглед”, Вайда се съсредоточава върху личната си история – как напуска Академията за изящни изкуства, за да се пробва в киното, и освен това разкрива пред читателя целия процес на правенето на един филм – от сценария до премиерата му.

Проф. Владимир Икономов, който неведнъж е работил с Вайда и е негов личен приятел, разказа някои от своите собствени спомени и преживявания, свързани с него. Като най-значимо качество у поляка той посочи неговата отдаденост на народа и родината. „Само в отечеството човек може да е необходим”, така Вайда съветва българския режисьор, докато живеейки в Полша, един ден той е изправен пред задължението да се върне в България. „Това е една книга за любопитните, възможност за тях да се срещнат с една голяма личност, доказала, че киното е изкуство”, заключи проф. Икономов.

Пред публиката беше поканен и актьорът Богдан Глишев, който прочете откъс от книгата, а в края на премиерата проф. Икономов се свърза лично по телефона с Вайда, който поздрави българската публика и изрази своята позитивна нагласа за бъдещето на полското кино и развитието му от талантливи млади режисьори.

Тази премиера сложи началото на серия събития, които отбелязват 20-годишният юбилей на издателство „Колибри”. След обновения си сайт и изданията на Вайда, „Колибри” ще поднесе на читателите си още много изненади:

На 5 декември излиза „Ние, гениите“ на Жечка Георгиева, главен редактор и съдружник в ИК „Колибри“, английски филолог по образование и хуморист по призвание, книгата, която ще провокира интереса ви с представянето на издателството в една нова и неподозирана светлина.

На 8 декември „Колибри“ подготвя среща с най-превеждания и известен млад македонски писател Гоце Смилевски, носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2010 г. Писателят, за когото Джошуа Коен казва: „Младият наследник на Гюнтер Грас и Хосе Сарамаго, Смилевски може би е новата необичайност... съвременен европейски новелист, който има послание към бъдещето на континента“. Срещата ще се състои в книжарница „Хеликон- Витоша“ от 18 ч.

На 9 декември е денят на Катрин Панкол – най-нашумялата френска писателка, родена в Казабланка, която също ще гостува в България по покана на „Колибри“ и Френския културен институт. Панкол завършва френска литература, преподава френски и латински, работи като журналистка, докато един прозорлив издател не й предлага да напише книга. Следват 11 романа, а през 2006 г. на книжния пазар се появява „Жълтите очи на крокодилите“. Романът веднага става най-четеният във Франция, получава наградата на „Мезон дьо ла Прес“, а следващата година е удостоен и с наградата „Городец“. Междувременно Катрин Панкол е преведена на 25 езика, a книгите й са продадени в над три милиона екземпляра. Срещата с българската публика ще се състои във Френския културен институт от 18 ч.

От 7 до 12 декември – заповядайте на Зимния панаир на книгата 2010, където „Колибри“ ще има атрактивен щанд с много изненади за публиката.

През декември очакваме и две книги от български автори:

„Моята Азия“ на Райко Матеев

Един българин решава да се измъкне от своя омагьосан „Бермудски триъгълник“ – кварталния супермаркет, панелката и мястото, където се правиш, че работиш.

След 94 дни плаване и 8000 морски мили през Черно, Мраморно, Егейско, Средиземно, Червено, Арабско и Андаманско море и Индийския океан, „Хелиос“ пуска котва в залива Ао Йон на тайландския остров Пукет.

„Моята Азия“ е невероятен разказ за пътешествия, бури и приключения сред далечни острови и морета, за необикновени места и хора, за вечния човешки стремеж да видиш света.

„Перфектно 1“ на Румен Алексов

Румен Алексов е завършил ВХТИ в София и до 1989 г. е работил в металургичния комбинат в Перник. След промените и „приватизирането“ на комбината, вече като свободна валенция, опитва късмета си в не един бизнес и за малко се разминава с едно от прословутите „куфарчета“. Писал е къси разкази, отличени с награди, но едва в новите времена намира материал за роман. „Перфектно 1“ е кримка за прехода със замесени научни открития, мръсни сделки, хомосексуални връзки и много пари на фона на съвременна България, при това написана леко, остроумно и извънредно приятна за четене.

През декември „Колибри“ поставя началото на новата си поредица за фентъзи и фантастика с „Корпорация „Безсмъртие“ и „Цивилизация на статуса“ на Робърт Шекли, и „Гласът на острието“ на Джо Абъркромби.

Очаквайте и нови книги на някои от най-нашумелите ни автори – Иън Макюън, Жоржи Амаду и д-р Пиер Дюкан, както и нови заглавия от поредицата „Съвременна европейска проза“.

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *