Андреа Бочели за пръв път в София

|
На 21 май в зала 1 на НДК ще изнесе концерт световноизвестният тенор Андреа Бочели.
Той пристига по покана на Жокер Медиа и “Алианц България Холдинг”. На състоялата се на 14 април пресконференция Стефан Стефанов – изпълнителен вицепрезидент на “Алианц” - каза: "Рециталът е нашият подарък за българската общественост по случай 24 май – Деня на славянската писменост и култура. Сега Бочели е в своя творчески апогей и гостуването му у нас ще има голямо значение за българската култура". Ованес Мелик-Пашаев – президент на “Жокер Медиа” - сподели, че идеята за гостуването на тенора у нас е почти тригодишна и показа на журналистите подписания договор за концерта. Христо Друмев, генерален директор на НДК, характеризира като “сложна операция” преговорите с мениджърите на звездата - от установяването на първоначалния контакт до подписването на контракта. Концертът на 21 май ще бъде кулминация на проявите, свързани с 25-годишния юбилей на НДК и 20-годишнината на Фестивалния комплекс във Варна (двете институции заедно формират ТСО “Национален дворец на културата), изтъкна Друмев.
Още не е уточнена напълно програмата на рецитала, която българските почитатели на Бочели ще имат възможността да чуят срещу билети на стойност 80, 120, 150 и много ограничено количество билети (250 броя за първите редове) от 300 лв. Те ще бъдат пуснати в продажба на 19 април (сряда) на касите на НДК и в Ивентим.бг. Оркестърът, който ще съпровожда изпълнението на Бочели, е Симфоничният оркестър на Българското Национално Радио. Диригент ще бъде маестро Марчело Рота, който ще пристигне за репетиции ден по-рано от певеца. По искане на италианската звезда в концерта ще бъдат включени оперни арии със сопранови партии и няколко дуета. С него ще пее българско сопрано, като името на певицата още не е ясно, но Бочели ще изрази предпочитанието си в най-скоро време, съобщи Мартин Стоянов от “Жокер Медиа”. Според договора концертът ще трае 90 минути с една 15-минутна пауза, в залата ще бъдат допуснати 3000 зрители (вторият етаж няма да бъде използван) и няма да бъде правен видео- и аудиозапис.
Андреа Бочели дебютира на сцена в операта “Макбет” на Верди през 1994 г. След като през 1995 г. компанията “Sugar” издава диска му “Viaggio italiano” (с Владимир Федосеев), Бочели прави втори сценичен дебют през 1998 г., този път в Калиари, в ролята на Родолфо (партньорка му е Даниела Деси) в операта на Пучини “Бохеми”, под диригентството на Стивън Меркурио. През същата година изнася и голям концерт със Зубин Мета в Тел Авив и издава “Ариите на Верди”, един от най-успешните класически албуми за всички времена.
Дебютът му на Арена ди Верона идва през 1999г., когато се появява като гост-изпълнител във “Веселата вдовица” на Лехар и 18 000 зрители го аплодират на крака след изключителния ре-бемол в “Tu che m`hai preso il cuor” (“Ти си радостта на сърцето ми”) и арията “Brindisi” от операта “Травиата” със Сесилия Гасдиа.
През октомври същата година е американският му дебют в Детройт, с операта “Вертер” на Масне, под диригентството на Стивън Меркурио и с Денис Грейвс в ролята на Шарлот. “Сентименто” – албум с песни, изследващ музикалната традиция от началото на 20 век на съчетаването на вокал и цигулка, има огромен успех и през 2003 г. Андреа получава две от високо ценените Британски награди - за Албум на годината и за Най-добре продаван класически албум.
Рoденият в Пиза тенор е наричан “слепият ангел” – слепотата му е предизвикана от особено тежката форма на глаукома, с която е роден, както и от мозъчен кръвоизлив, получил на 12 години след инцидент с топка. Защитил е докторска степен по право в университета в родния си град, преди да се започне шеметната си музикална кариера. На широката публика става известен след интерпретацията си на “Con te partiro”, която изпълнява и с Лондонския симфоничен оркестър, както и в дует със Сара Брайтман под името “Time to say goodbye” и с Елен Сегара за Франция. Изпълнявал е дуети и със Селин Дион по време на първото си турне в САЩ. На церемонията по закриването на Зимните олимпийски игри в Торино, 2006, той пя “Because we believe” от последния си албум “Аmore”. В дискографията му се наброяват пълните записи на четири опери - “Бохеми” (2000), “Тоска” (2003), “Трубадур” (2004), “Вертер” (2005) и над единадесет други албума.
 

Славимир Генчев, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *