Ансамбълът за народни танци на Игор Моисеев открива Дните на Москва в София

|
В рамките на Годината на руската култура в България с грандиозен концерт на 22 май от 19:00 часа в зала 1 на НДК Държавният Академичен ансамбъл за народни танци „Игор Моисеев” ще открие дните на Москва в София.
Създаденият през 1937 г. Ансамбъл е първият в света професионален хореографски колектив, чиято задача е художествено да интерпретира световния танцов фолклор. От създаването му до днес не е прекъсвана концертната дейност на Ансамбъла.
До миналата година в продължение на 60 години, създателят и легендарен хореограф Игор Моисеев (1906-2007 г.) е непрекъснато със своя колектив като негов художествен ръководител. Под негово ръководство са поставени следните програми: „Танци на народите от СССР” (1937), „Мир и дружба” (1953), „На гости и у дома” (1983) и много други. За програмата „Пътя към танца” (1965), Моисеев е удостоен с Ленинска премия, а на Ансамбъла е присвоено званието Академичен. За своята многостранна дейност Игор Моисеев е награждаван с много ордени и медали, в това число той е кавалер на българския орден „Свети Александър”. В България Ансамбълът е гостувал за пръв път преди 30 години.
От 1938г. до днес Ансамбъла непрекъснато гастролира в Русия и по целия свят. За рекордно количество гастроли е вписан в Руската книга на рекордите Гинес.
 
Билети може да намерите на касите на НДК и на зала „България”, на цени от 10 до 40 лева. Продажбата започва от 17 април.
 

По материали на Жокер МедиаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *