Ансамбъл “Игор Моисеев” представи танци на народите

|
Държавният ансамбъл за народни танци "Игор Моисеев" гостува в България за втори път, 63 години след първото си идване у нас. На 22 май зала 1 на НДК едва побра желаещите да се насладят на уникалния спектакъл.
Ансамбълът пристигна в София с кмета на Москва Юрий Лужков, който заедно с кмета на столицата Бойко Борисов бе патрон на спектакъла. По време на кратка официална част в началото, след размяна на приветствия, Бойко Борисов получи от своя московски колега документ, свързан с първия български екзарх Антим I Видински. По-рано през деня кметът на Москва присъства на редица събития, които отбелязаха началото на Дните на Москва в София. Той откри изложба във Националния военно-исторически музей "Русия и България в края на 19 век - участие на московчани в националното възраждане на България".
С репертоар от над 300 танца и трупа, в която няма изявени солисти (всички танцьори с лекота сменят местата си по време на спектакъла), Държавният ансамбъл за народни танци представи впечатляващ спектакъл. Близо два часа на сцената се редуваха танци от Русия, Молдова, Мексико, Испания, Аржентина, Гърция... Изключителният професионализъм на членовете на състава караше препълнената зала да затаява дъх и в унес да следи танцьорите или, точно обратното, възторжено да ги аплодира след края на всеки танц. Великолепните таньори на средна възраст 25 години са възпитаници на школата на самия Ансамбъл. Тази школа е основана през 1934 година от Игор Моисеев и е първата в света, която е насочена единствено и само към фолклорния танц.
Последното изпълнение, което взриви залата, бе и изненадата на вечерта - български танц от Софийска област. След края на спектакъла споделяната от всички присъстващи надежда бе до следващото гостуване на Ансамбъла да не минават отново шест десетилетия.
 

Гергана СтойчеваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *