Ансамбъл “Микрологус” с великолепен концерт в София

|
С концерт в зала „България” на 15 декември италианският ансамбъл за средновековна музика „Микрологус” отбеляза 12-тия рожден ден на Класик ФМ радио. Събитието е част от програмата на цикъла Биохим Класик Джем 2006-2007 и се осъществи с подкрепата на Италианския културен институт.
Концертът беше със заглавие „Елате, любители на веселия празник“ и чудесно се вписваше в предколедното настроение на публиката. Прочутият ансамбъл изпълни за първи път пред българска публика музика от XIV век – балади, мадригали и танцова музика залегнали в основата на италианското Арс Нова.
Повече от 20 години „Микрологус” е представял десетки програми с репертоар, обхващащ повече от три века (от ХІІІ до ХVІ). Италианските музиканти са участвали в много фестивали и са изнасяли концерти на най-престижните подиуми в Париж, Виена, Урбино, Лондон, Токио, Монпелие, Барселона, Лисабон, Равена и др.
Музикантите от „Микрологус“ използваха различни инструменти, точно копие на средновековните – арфа, лютня, виола, гайда, подобната на гъдулка рибека, барабаните накари, единична и двойна флейта и др. Ако и костюмите бяха автентични, концертът щеше да е още по-впечатляващ.
Въодушевената публика извика на бис ансамбъла, който изпълни още веднъж едно Салтарело и една испанска песен.
Откъси от песни на ансамбъл "Микрологус" можете да чуете на страницата им, а повече снимки от снощния концерт можете да видите в Галерия Словар и БулФото.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *