Антоан Божинов и ФОДАР гостуват в Дома на хумора и сатирата – Габрово

|
От 7 февруари до края на април в зала 5 на Дома на хумора и сатирата ще гостува мащабна фото-изложба, включваща творби на фотографа-художник Антоан Божинов и подбрани фотографии от петте издания на Международното фото-биенале ФОДАР.
Миналата година Антоан Божинов стана лауреат на Наградата за фотография на Министерството на културата от XVIII-то Международно биенале на хумора и сатирата в изкуствата – Габрово ’07. Това е и поводът за поканата за гостуване, отправена към автора от екипа на Веселата къща.
Талантливият фотограф представя 56 черно-бели фотографии – единични, снимани в България, Русия и Полша; сериите „Маските на сина ми” и „Смолянски портрети”; фотографии из циклите „Щастливците” и „Домът”. Темите са най-разнообразни, заимствани от нашето ежедневие, в което се преплитат радостни и тъжни моменти. В обектива на автора са попаднали интересни човешки образи, както и редица обикновени места, станали арена на житейски празници или несгоди – пивницата, влака, пазара, цирка, болницата и др. Особено впечатляващи са грижливо композираните черно-бели актови фотографии и портрети с ретро излъчване, както и покъртителните документални кадри от задния двор на живота.
Общо 68 са подбраните фотографии, участвали в петте издания на Международното биенале ФОДАР. То е рожба на едноименната фондация, създадена в Плевен от фотографи съмишленици и развиваща дейността си под председателството на Антоан Божинов. Добилата вече популярност фото-изява се провежда за първи път през 1999 г. като международен конкурс „Арт – документ – фото”, от 2001 г. прераства в международно биенале, а от 2005 г. всяко издание на конкурса има своя тема. В настоящата изложба са представени едни от най-добрите фотографии, печелили наградите на Биеналето през годините. Авторите-лауреати са от Франция, Канада, Испания, Япония, Бразилия, Иран, Русия, Полша, Румъния, Сърбия, и България. Сред творбите се открояват фотографиите на Доналд Вебер (Канада) – носител на Голямата награда на Салона през 2007 г., цикълът „Портрети на моите приятели” на Нели Гаврилова (България) – лауреат на Голямата награда през 2001 г., цикълът „Децата на Петербург” на Евгений Мохорев (Русия) – носител на Голямата награда през 1999 г. и др.
 

Дарина Маринчевска
Дом на хумора и сатирата, ГабровоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *