Антологията на Фестивала на поезията “Лирика 2004” беше представен пред публиката

|
На 27 май в НДК четвъртата поредна антология на Фестивала на поезията "Лирика 2004" бе представена на читателите.
Десет редактора на литературна периодика (Валери Начев, Владимир Зарев, Георги Константинов, Едвин Сугарев, Иван Гранитски, Иван Теофилов, Марин Бодаков, Надя Попова, Михаил Неделчев и Тома Марков) избраха 135 автора, а всеки автор сам избира произведението, с което да участва в сборника. Най-многобройни тази година са пловдивските и бургаските поети, като бургазлии бяха пристигнали специално за премиерата.
След благодарности към Национален център за книгата и издателство "Жанет - 45", генералният директор на НДК Христо Друмев и съставителите на антологията дадоха думата на самите стихове. Първи бяха прочетени творби на автори, които вече не са между живите: Блага Димитрова, Жеко Христов, Иван Методиев и др. Приятна изненада бе изпълнението на "В полумрака на спомена" - стихът бе изпят от автора си Михаил Белчев, а веднага след това Гриша Трифонов разплака публиката с песен по стих на Иван Методиев.
След изчитането на предвидените по сценарий творби, Михаил Неделчев се опита да убеди някои от присъстващите в залата автори да прочетата нещо свое, на което повечето от тях не откликнаха. За радост на голяма част от публиката, която е на мнение, че малцина са творците, способни да прочетат лирично произведение, без при това то да изгуби голяма част от качествата си.
Въпреки че Едвин Сугарев окачестви писането на поезия в наши дни като подвиг, а "Лирика 2004" като "приют за бездомници", липсата на повече млади имена сред участниците едва ли говори за отдръпването им от "маргиналните пространства, в които са изтикани поетите". Доказателство бе Весела Димова, която завърши представянето на сборника, прочитайки стих от новата си книга.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *