Антология Лирика 2005

|
На 7 юли в зала 7 на НДК беше представено петото издание на антологията за нова българска поезия “Лирика 2005”.
Книжката е издание на НДК и може би затова както всяка година закъсня за премиерата си – все пак за “Националния дворец на културата” има по-приоритетни задачи от представянето на културни инициативи – тече Бирфест и Лунапарк пред сградата, предизборни студиа вътре и т.н. Културата си е култура, но бизнесът си е бизнес.
Все пак въпреки закъснението премиерата се състоя и част от авторите успяха да получат сборника. Антологията е съставена от редактори на десет издания: Валери Начев (от сп. “Страница”), Владимир Зарев (от сп. “Съвременник”), Георги Константинов (от сп. “Пламък”), Едвин Сугарев (от в. “Литературен вестник”), Иван Гранитски (от сп. “Везни”), Иван Теофилов (от отдавна неизлизащото сп. “Сезони”), Марин Бодаков (от в. “Култура”), Михаил Неделчев (от сп. “Демократически преглед”), Надя Попова (от в. “Словото днес”) и Тома Марков (от сп. “Орфей”). Съдържанието на “Лирика 2005” се разпространяваше под формата на цветни листовки от началото на Салона на изкуствата 2005.
Водещ на представянето беше Надя Попова. Едвин Сугарев прочете откъси от предговора на изданието, написан от отсъстващия Иван Теофилов.
В текста Иван Теофилов прави преглед на досегашните антологии, като обръща внимание на все по-нарастващия брой включени автори и стига до представяне на сегашното издание: “В прохождащата в годините "Лирика" обаче се наложиха и някои не особено удачни намеси. Прекомерно разширеното жури прие точкуването като принцип за подбора на авторите. И в резултат на привидно единодушие и на напиращи своеволни предложения компромисите все повече набираха преднина и всяка нова "Лирика" се изпълваше с рояци имена, докато броят им достигна 135. И отново се появи призракът на познатата ни гигантомания от светлото минало. 135 легализирани поети в една свиващата се почти до седем милионно население държава... Какъв феномен!”
Надя Попова също коментира голямата бройка с пример от скоро миналата международна писателска среща – в Китай, държава с население над 1 милиард има 7000 писатели... У нас на глава от населението има в пъти повече писатели, отколкото в Китай.
Самата книжка с много хумор представи Георги Константинов и ни я показа в средата на премиерата. Според него в книжката има поне 230 автори и това дава надеждата , че поне 230 читатели ще прочетат антологията.
След това се стигна до доста вяло четене на стихове. Първоначално бяха прочетени стиховете, включени в антологията, на автори, които са починали през миналата година – Иван Динков, Анастас Стоянов, Николай Колев-Поета, Стефан Поптонев и Радой Ралин. Някои от присъстващите поети отказаха да четат произведенията си. Свои стихове прочетоха Иван Бориславов, Андрей АНдреев, Николай Бойков, Петко Братинов.
Както споменах в началото книгата закъсня за премиерата, раздаваха се бройки само на участниците и едва шепа от присъстващите любители на поезията успяха да се сдобият с екземпляр от “Антология 2005”. Надявам се все някога да се пусне и в продажба и да достигне до повече читатели.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *