“Аполония” ще отличи творци със специален приз на 20-годишнината си

|
Седем български творци ще получат специални награди от фондация „Аполония“, послучай тазгодишното 20-то издание на празниците, което ще се проведе от 1 до 11 септември. Това обяви артистичният директор на фондацията Маргарита Димитрова на пресконференция, дадена за първи път като начало от античния град Созопол, където традиционно се провежда форума.
Наградата е статуетка, изработена от скулптора Христо Харалампиев. Засега имената на седмината се пазят в тайна, общото между тях е, че имат принос в създаването и оцеляването на артистичния форум, каза Димитрова.
Все още е тайна и името на тазгодишния носител на статуетката Аполон. Обявени бяха някои от премиерните издания. „Аполония на 20“ се казва книгата на Михаил Неделчев. Нашумелият в Европа автор Димитър Динев ще представи на 5 септември книгата си „Ангелски езици“, издадена в Холандия. За аполонийското представяне на книгата са преведени само части от нея на български.
За юбилея ще бъде възстановена прекъснатата преди 14 години традиция на уличните музиканти. Групата на Рашко Младенов ще показва на многобройните гости на града скечове по улиците.
Над 100 художници, правили изложби по време на „Аполония“ ще подредят свои картини в ретроспективна изложба.
Освен България, още шест европейски държави ще се представят със свои творци. Джазгрупи от Америка, Холандия, Испания, Чехия и Франция ще изнесат концерти. Типично балканска ще бъде последната фестивална вечер, когато Теодоси Спасов и още седем джазмени от Балканите ще имат концерт „Балкански ветрове“.
„Балканите четат“ е пиесата, чиято премиера ще се състои на Аполония, след тази в Смолян през август.
За фестивала на балканско и европейско ниво тази година ще има наистина европейска реклама. Сателитният канал „Евронюз“ ще излъчва през юли и август триминутен клип за празниците. По време на самия фестивал през септември френският музикален канал Mezzo ще заснеме част от джазконцертите. „Дойче веле“ и БиБиСи ще отразяват фестивалните прояви. Фестивалното радио „Аполония“ ще излъчва от къщата-музей на Александър Мутафов в Созопол.
 
Словеса.нет ще отразяват редовно всички новини, свързани с фестивала!
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *