Аполония 2003: ден осми, неделя

|
С отново силна програма зарадва публиката си фестивалът на изкуствата Аполония на 7 септември, неделя.
В театъра фондация Псюхе и Народния театър за младежта представиха пиесата "Дивите" по разказите "Дервишово семе" от Хайтов, "Като стрък от коило" от Ф. Марински и "Ловни разкази" от В. Йорданов. Великолепна игра на Валери Йорданов, безупречна сценография на Марина Янева, много специални ефекти и увличащ звук (музиката е на Кирил Добрев) плюс специалното участие на Васил Михайлов - дори това би било достатъчно за да се превърне пиесата в хит. Като добавим и режисурата на Георги Къркеланов и гласа на Златина Тодева говорещ на автентичен, истински родопски диалект... Спектакъл, който задължително трябва да се види и чуе!
Не по-малко силен беше и концертът на Лиана Котева и Теодора Несторова в Археологическия музей. Виртуозните музикантки изпълниха Шуман, Бетовен и Брамс. Младата цигуларка Лиана Котева показа, че Господ може да даде накуп и красота, и талант. Публиката затаила дъх слушаше и отвръщашес бурн овации след изпълненията.
Георги Господинов отново показа, че е един от най-популярните съвременни български поети след като пак напълни залата на Художествената галерия със свои фенове, пропуснали предишните премиери на "Писма до Гаустин". Между неговите четения на собствени стихове от последната стихосбирка, както и от преиздадената за трети път "Черешата на един народ" доц. Албена Хранова обясняваше на публиката какво е искал да каже автора и как го е казал. Чест й прави, че почти не употреби така любимите на литературоведите сложни термини и завързани фрази. Умело съчетан рецитал и литературоведско представяне, придружени с много хумор и добро настроение. В представянето се включи и Стефан Вълдобрев, който изсвири две пиеси на Бийтълс на пианото докато Георги Господинов четеше "Girl" и "Хей Джуд". Това последното беше съвсем импровизирано и извън сценария.
Ангел Заберски-младши представи най-новия си проект Hot Brass & Rhythm Band, познат вече на феновете на джаза от фестивала в Банкя. Специално за Аполония музикантите изсвириха пиесата "Текила Парти", подготвена именно за този концерт.
Вечерта завърши с концерт на група САФО (приятен и мелодичен поп рок), които изпълниха всички песни от предстоящия си албум и прожекцията на "Подгряване на вчерашния обед" (България/Македония).

Повече снимки можете да видите на страниците на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *