Аполония 2006 под знака на младите творци

|
На пресконференция в БТА на 9-ти август организаторите на Празниците на изкуствата "Аполония" представиха тазгодишната програма на фестивала.
Проф. Димо Димов, председател на фондацията, съобщи някои от нещата, които за пръв път се правят в двадесет и две годишната история на Аполония. Много практична е безплатната брошура с програма, както и възможността да се закупят билети за събитията онлайн от мрежата на eventim.bg. Обновен е и сайтът на фестивала и на адрес www.apollonia.bg вече може да се открие много полезна и интересна информация както за предстоящото издание, така и за историята на Аполония.
Маргарита Димитрова, артистичен директор на фестивала, представи накратко акцентите в програмата. Тя наблегна на присъствието на много млади творци в Созопол, включително и студентката в Художествената академия - Диана Дачкова, авторка на стилния плакат, който тази година ще рекламира Аполония. В рамките на празниците на изкуствата ще има и шестдневен пленер на млади худиожници, много от театралните постановки са с млади режисьори. Освен в областта на изобразителното изкуство и театъра творците от новото поколение ще се представят и в литературата и музиката - откриването на Аполония ще бъде с концерт на възпитаници на Музикалното училище "Любомир Пипков".
На 31 август ще се открият няколко изложби в крайморското градче, като особено интересна е голямата експозиция на над 70 преподаватели от Художествената академия по повод 110 години от създаването на тази институция.
Проф. Димов представи партньорите на фестивала и спомена някои от медийните му партньори, сред които и "Словеса". Силвия Чолева, представител на Българско национално радио, посочи проекта на списание "алтера" за "бутиково издателство". Първата реализирана книга - "Партиен дон" на Георги Тенев, ще има своята премиера в Созопол. Борислав Геронтиев, директор на Българска национална телевизия, говори за филмовата програма на фестивала, която е претърпяла няколко промени и освен всичко друго ще включва една или няколко серии от "Врабците през октомври". Сериалът се заснема по повод 65 години от рождението на Станислав Стратиев, сценарият е на покойният ни драмтург, а режисьор е Анри Кулев.
Заповядайте от 1 до 10 септември в Созопол на "Аполония 2006"!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *