Аполо 440 и Продиджи на главната сцена на “Спирит ъф Бургас” – смазващо присъствие

|
На главната сцена в първия фестивален ден От фестивала "Спирит ъф Бургас" предстоеше да видим "Аполо 440" (Apollo 440) и "Продиджи" (Prodigy).
Вечерта откриха Гравити.Ко с новия си стар вокал Явор. Представените нови парчета, стари хитове и предстоящ сингъл затвърдиха мнението, че в тази формация групата стои най-добре и е харесвана най-много от феновете си.
Още с първите звуци при появата на ливърпулците Аполо 440 става ясно, че който е трябвало, си е свършил добре работата. Чудесен чист и силен звук, даващ възможност да се насладим на хитове като "Can`t Stop the Rock" и на нови парчета от предстоящия "The Future Is What It Used To Be", който очакваме още от 2008 година и се надяваме да излезе през есента.
Аполо 440 подлудиха многобройната публика, вдигнаха и без друго високите градуси на бургаския плаж и зарадваха феновете си с перфектно изпълнение и чудесно настроение. Скачащата и танцуваща тълпа подсказваше, че тази вечер броят на публиката ще надхвърля рекорди и отбеляза изключително силно начало на фестивала.
Единствено недоволни можеха да са близко разположените по-малки сцени, където звукът от главната се чуваше доста ясно, в добавка към оредялата публика, привлечена като магнит от шоуто на англичаните.
След паузата, оползотворена пред сцената "Джак Даниълс", отново сме пред главната, в очакване на "Продиджи" (Prodigy), а топлият и влажен въздух сякаш е застинал и потта се стича като река. Още от звука на музиката, която се носеше от колоните преди появата на англичаните, е ясно, че и тук проблеми със звука няма да има. Самата сцена, 25 м дълга и 17 м висока, е доста по-огромна от миналогодишната, като същото се отнася и за тълпата пред нея.
Морето от хора изригна, когато на сцената се появиха легендарните "Продиджи" - Лиъм, Кийт, Флинт и Максим, облени в светлина, сред взрив от аплодисменти, викове, барабанен тътен, семпли и прокрадващи се китарни рифове.
Стартираха с "Worlds On Fire" новия албум "Invaders must die", а първият тотален хит за вечерта беше експлозивната "Breathe". Тук вече купонът се отприщи с пълна сила – хората сякаш чакаха да чуят нещо старо, за да се убедят, че на сцената наистина са "Продиджи", онези, които колеха и бесеха през 90-те с безкомпромисния си саунд, новаторски идеи и потресаваща визия.
Оттам нататък чухме "Poison", "Thunder", "Warriors Dance", смазващата "Vodoo People", "Firestarter"... Музиката не спираше и за секунда, а Максим и Кийт не преставаха да надъхват присъстващите и да сноват по сцената, сякаш бяха от друг свят и не усещаха лепкавата августовска влага, която тормозеше всички ни. След заглавната "Invaders must die", където публиката скандираше с пълно гърло, а Максим посвети на позьорите, навъдили се като гъби след дъжд (което е факт не само на електронната сцена), изведнъж от колоните се разнесе встъпителната мелодия на "Shut Your Mouth" на шведите Pain, която прерасна в "Diesel Power" – една зашеметяваща комбинация.
Запитан за този ремикс, самият Лиъм разказва, че случайно попаднал в Youtube на някой си, който си бил миксирал двете песни за кеф. Лиъм обаче харесал идеята и решил да „изпиратства пирата”, а крайният резултат е убийствен – нещо, в което хилядите пред сцената се убедиха.
Tова, което последва обаче, беше тоталната кулминация на вечерта – "Smack my Bitch Up"! Всички подскачаха, лудееха и лееhа пот, изстисквайки и последните си сили. По някое време Максим прикани присъстващите да клекнат, за да скочат като един на припева – удивителна гледка и контакт с публиката, след което, под бурните аплодисменти, "Продиджи" се скриха зад кулисите.
Но не за дълго. Светлините отново блеснаха, пред сцената стана ден, а във въздуха се понесе мирис на болница. "Take Me to the Hospital" беше първият бис за вечерта, след който чухме още едно добре познато старо парче - "Their Law". Краят обаче все още предстоеше. А кое парче е по-подходящо да закрие подобен концерт от "Out Of Space"? Публиката беше абсолютно „аут ъф спейс” и пееше като един.
Няма какво повече да се напише – просто си пуснете въпросната песен и оставете всичко на фантазията си. За разлика от недотам успешния си първи концерт в България преди десетина години, сега английското „чудо” ни помете като ураган. За нас остава само да се надяваме, че някой ще успее да ги покани за хедлайн-шоу, където да се насладим още веднъж на явлението в световната музика, наречено „Продиджи”.
 
Очаквайте скоро галерия със снимки!
 
Сетлист, Prodigy, 13. 08. 2010, Spirit of Burgas

1. Worlds On Fire
2. Breathe
3. Omen
4. Colours
5. Poison
6. Thunder (Dub)
7. Warriors Dance
8. Firestarter
9. Run With The Wolves
10. Voodoo People
11. Omen Reprise
12. Invaders Must Die
13. Diesel Power
14. Smack My Bitch Up
Encore:
15. Take Me To The Hospital
16. Their Law
17. Out Of Space
 

Гергана Стойчева, Златин АтанасовКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *