Арменската общност и скулпторът Хари Арабиян правят уникално дарение на Бургас за Великден

|
Световноизвестният скулптор Хари Арабиян е автор на най-новият паметник в Бургас. Той изобразява Богородица с младенеца и ще бъде открит на 11 април, в навечерието на Великден. На него ще има надпис: „На българския народ от признателните арменци“. Двуметровата бронзова скулптура е дарение от арменската общност в града като благодарност към бургаското общество, което е приело арменците след геноцида в тяхната страна. Тя ще се издига на една от централните алеи в Морската градина срещу Казиното.
В Бургас Хари Арабиян е познат като автор на паметника срещу геноцида, издигнат в центъра на Бургас до храм „Св.Хач“.
Негови скулптури красят кабинетите на папа Йоан Павел Втори, Хилари Клинтън, режисьора Никита Михалков и много частни галерии и домове по света.
В края на 2004 година Хари Арабиян ще подреди свои големи скулптурни форми в Националната художествена галерия в София. А тази вечер (4 март) бургазлията, който от години живее в София, подреди в централната галерия „Пролет“ в черноморския град най-новите си уникални произведения от стъкло, украсени със седеф, злато и сребро. За тази изложба той се е готвил в продължение на две години. Уникатите ще могат да бъдат видени до Първа пролет.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *