Арменската църква в Бургас се “състари” със 135 години

|
Нови факти нареждат „Св. Хач” сред най-древните арменски храмове в страната
Документи, открити наскоро в стари регистри, показват, че арменската църква „Св. Хач” в Бургас е много по-древна, отколкото се предполагаше досега. Според преписка, на която се натъкнало семейство арменци, живеещо в Съединените щати, на мястото на сега съществуващия храм е имало действащ параклис още през 1673 г., съобщи председателят на църковното настоятелство Сарко Караджиян.
Така вместо да чества 200-годишнината на храма, през септември арменската общност в Бургас ще отбележи нейната 335-та годишнина. Новооткритите факти превръщат „Св. Хач” в една от най-старите арменски църкви на територията на страната. Първият арменски храм у нас е изграден в Русе през 1610 г.
Новата история на арменския апостолически православен храм в Бургас ще бъде описана в книга. Четивото, което ще бъде представено по време на честванията, ще включва и интересни данни за първите арменски заселници в региона, както и събития, свързани с живота им през тези три века.
Празниците ще продължат до края на годината и ще включват различни културни прояви, като поетични вечери и изложби, казаха още от настоятелството. По време на честванията ще бъдат обявени и резултатите от националния конкурс за детско и младежко творчество „Армения, моя любов”.
Със същото име до края на май предстои да излязат два диска с арменска литургична музика и авторски произведения и преработки на младия бургаски композитор и диригент Левон Манукян.
Междувременно арменската общност в града се подготвя за още едно голямо честване. За първи път тази година 24-ти април, Ден на геноцида срещу арменския народ, е включен в културната програма на община Бургас. На тази дата арменците по света почитат загиналите по време на геноцида в Османската империя през периода 1915-1922 година над милион и половина техни сънародници.
В Бургас живеят около 2000 арменци, но те досега неофициално честваха 24-ти април. Тази година той ще бъде отбелязан с възпоменателна литургия и голям концерт. В проявата ще участват възпитаници на Арменското училище в града, индивидуални солисти, както и Арменски камерен хор и Младежки камерен оркестър „Бургас” при НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров”.
Специални брошури ще разясняват на бургазлии как се отбелязва този ден по света и защо въпросът и днес предизвиква остри спорове между международната общност и Турция.
България е една от малкото държави в света, непризнали официално арменския геноцид. През февруари това направи Общинският съвет в Бургас и се нареди сред първите в страната, определили 24-ти април за Ден на геноцида срещу арменския народ.
 

Лора СтаматисКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *