Армията отваря врати с “Чайка” на Чехов

|
На 3 октомври театър “Българска армия” откри сезона с премиерата на “Чайка” от Чехов. Постановката е на проф. Крикор Азарян, а в ролите са Бойка Велкова (Аркадина), Иван Радоев (Константин Треплев), Анастасия Ингилизова (Маша), Иван Ласкин (Тригорин), Александра Сърчаджиева (Нина Заречная) и др.
Добър старт за театъра! С поет като Чехов и режисьор като Азарян, постановката не може да остане незабелязана. Впечатление правят явните опити, текстът да се откъсне от руското си начало и да се пренесе в съвременността ни. “Все пак това има и своите основания”, твърди проф. Азарян. “Пиесата засяга теми като любовта, конфликта между поколенията, смъртта – теми, валидни за всяко време.” И това е съвсем вярно. Образът на Тригорин, великолепно изпълнен от Ласкин, отвежда зрителя непременно към тежката съдба на учителя – явен проблем и в настоящето ни битие.
В пиесата на Чехов всички са влюбени, всички горят от непреодолима страст, всички са творци, чрез които съдбата пише своя “малък”, но трагичен разказ. Именно това са успели да уловят дейците от Армията, вниквайки в текста и обогатявайки образите на Чехов, които сами по себе си са магнетични. “Чайка” е била за мен винаги най-притегателната от Чеховите пиеси ” – сподели професорът на пресконференцията след представлението.
Това е първата “Чайка”, която гледаме на българска сцена, от много време насам, в която наистина има много чайки. Те са в думите, действията, мечтите и мислите на всеки един от героите. Чайката остава осезаема за зрителя във всеки един момент от представлението.
Не можем да подминем и добре подбраните режисьорски решения като “празната” сцена към края на постановката, в която всички са на сцената умислени и пушейки цигара. Това дава време на зрителя да се потопи напълно в трагизма на Чеховите герои, и едновременно с това събира и обобщава цялото чувство и послание на “Чайка”.
Като цяло може да се каже, че представлението постига въздействието, към което се стреми и самият Чехов, оставяйки зрителя развълнуван и може би също така умислен над своето битие с цигара в ръка.
Да се заемеш с класиката и да успееш да я поставиш по разбираем начин, не е лесно начинание, но трябва да бъдем щастливи, че Българският театър изпълнява тази задача с лекота и талант.
 
Представлението може да се види на голяма сцена в Армията на 4-ти, 11-ти, 16-ти и 30-ти този месец.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *