Артисти създават среда за артисти на фестивала в Балчик

|
Рециклирани отпадъци се превръщат в скулптури и мебели, рисунки на алеи изненадват пешеходци, стари училищни чинове се преобразяват в произведения на съвременното изкуство.


Организаторите на фестивала „В Двореца” отново разчупват границите и отправят поредното предизвикателство към любителите на киното, фестивалния живот и изкуството.
Този път млади артисти от България, Европа и Азия ще разчупят традиционното разбиране за изкуство и дизайн и ще превърнат Балчик в своеобразна сцена за “гастролиращи” арт концепции – светлинни и обемни инсталации, редизайн на пространства, стрийт арт.
Целта на този културен проект е да се създаде артистично пространство за провеждането на фестивала за късометражно кино и да се демонстрират възможностите на изкуство да взаимодейства с градска среда.

Проектът включва следните дейности:
Временна промяна на градска среда – млади дизайнери и архитекти използват стари материали и предмети, излезли от употреба (лодки, училищни чинове, елементи от бракувани метални и дървени предмети и съоръжения, археологични находки) като суровина за изграждане на функционални и съвременни обемни инсталации.
Усвояване на нетрадиционни пространства като среда за изкуство – рисунки на открито са експонирани в паркове, алеи, пешеходни зони и тротоари. Този акт показва добрите практики и възможности, които стрийт арт предоставя за облагородяване на пространства и развитие на креативността и ангажираността у младите. Това ще провокира творческата отговорност на българските артисти, пораждайки обществена дискусия относно ролята и мястото на новото изкуство.
Редизайн на училищни чинове – младежи от художествени училища и студенти от академиите по изкуства ще изрисуват и тунинговат с фестивални тематики стари чинове. След фестивала “В Двореца” организаторите ще върнат артистично реновираните чинове на балчишките училища, запознавайки учениците с възможностите, тенденциите и приложната функционалност на съвременното изкуство, сътворено от техни връстници.
За пръв път артисти създават среда за артисти. Над 50 дизайнери, архитекти, художници, сценографи, моделиери, студенти, ученици и доброволци от България, Грузия, Йордания, Русия, Франция, Хърватска ще установят творческа комуникация с артисти от цял свят и от други сфери на изкуството като кино и музика.
Проектът ще бъде осъществен в тясно сътрудничество с Община Балчик и Държавен културен институт “Културен център Двореца”, под наблюдението и в досег с ботаническата градина на Софийски университет “Св. Климент Охридски”.
 

По материали на организаторите
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *