“Атлас изправи рамене” – първа книга

|
Кой ли няма да се заплени от заглавие като „Атлас изправи рамене”? Още корицата на книгата предполага, че ще научиш много за гордостта и до къде може да те доведе вътрешната ти сила. Кой е Атлас? Един от титаните, наказан от Зевс заради бунта срещу боговете.
И както Атлас се опитал да издържи товара от плещите си, независимо от стичащата се кръв по гърдите му и болката, и да се изправи гордо,така и героите на Айн Ранд от този вдъхновяващ роман са поставени пред потресаващи дилеми и се опитват да разрешат вътрешните си конфликти.
Това е една книга, която ще ви накара да промените представите си за заобикалящия ви свят - такъв, какъвто го познавате. „Атлас изправи рамене” е наистина едно от най-значимите произведения, писани до момента. То е учебник за това какво е довело човечеството до прогреса и постиженията. Новите титани са креативните, можещите, свободолюбивите, творците, градивните. И те се изправят на бунт срещу съществуващите техни богове - устоите на обществото, неговата закостенялост и консервативност и търсят начини да изразяват свободния си дух.
В центъра на събитията Айн Ранд с нейния ненадминат талант да изгражда невероятно пълни образи са поставени един мъж и една жена - Дагни Тагарт и Ханк Риърдън, които имат смелостта да управляват и да спасяват бизнеса си въпреки всичко.
Не мога да не отбележа простия на пръв поглед факт,че авторката за пореден път поставя жена в центъра на своята история. И то не каква и да е - тя е красива и невероятно компетентна, оперативен директор на най-голямата железопътна компания в страната – „Тагарт трансконтинентал”. А знаете ли кога е писан този роман? Честно казано, никога не съм се възхищавала повече на автор. И не поради някакви феминистки чувства – само се опитвам да си представя колко смелост е нужна, за да създадеш такъв образ на жена в такива времена.
Не по-малко интригуващ е и другият главен герой в произведението - Ханк Риърдън – изобретателят, който заедно с „духовните си търсения”има смелостта да продължи развитието на бизнеса си.
Често пъти укоряват Айн Ранд, че поставя героите си,техните и нейни принципи само в двете крайности на полюса. Но това е най-силния й аргумент за философските и съждения. За нея няма баланс, няма сиво. И така трябва да бъде. Защото единствено хора със силно изразени принципи имат смелостта да бъдат титани и да се изправят на битка срещу техните богове. И независимо, че могат да свършат като Атлас, винаги ще са с изправени рамене!
А кой е Джон Голт? Прочетете книгата и ще разберете.Аз самата с трепет отварям втората част още днес.
 

Силвия Янчева
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *