Атрактивна премиера на три нови книги на фонд “Развитие”

|
На 26 май пред Столичната библиотека на пл. Славейков бяха представени трите нови издания, спечелили конкурса за роман на годината на фондация “Развитие”.
“Невъзможните убежища на поезията” на Едвин Сугарев, “Unplugged” на Мая Вуковска и “Майките” на Теодора Димова, си разделиха наградата от 3000 лева в миналогодишния конкурс за който вече писахме (виж репортаж). На премиерата гости и случайни минувачи имаха възможност да видят двама от авторите (Теодора Димова отсъстваше), да закупят книгите и да получат автограф. Организаторите от фондация “Развитие” се бяха постарали за доброто настроение като разиграха томбола, озвучаваха площада, а хубави момичета с фланелки, на които бяха отпечатани кориците на романите обикаляха площада. Членовете на журито – Алек Попов и Ивайло Знеполски (председател) споделиха свои впечатления от конкурса и отличените произведения. “Романът на Мая Вуковска е един от първите ъндърграунд романи, които се появяват на български и това е една университетска история, писана по един много увлекателен начин с много жив, адекватен съвременен език, една книга, в която се говори свободно за неща, които доскоро в нашата литература не се е говорило много. Книга написана с перо, това е доколкото знам дебютът на г-жа Вуковска и това е един силен дебют. Романът “Майките” на Теодора Димова е една сложна книга, която изследва процесите в нашето общество и се опитва да даде обяснения за някои от най-мрачните събития, които се случват. Това е роман, който работи на много равнища и който дълбае не само в сърцевината на човешката душа, но и стига много по-навътре, изследвайки обществените процеси. Една книга, написана с голямо майсторство и проникновение. “Невъзможните убежища на поезията” на Едвин Сугарев е книга, която на пръв поглед е трудно да бъде разчетена като роман, но от друга страна историите, които тя разказва имат много силна вътрешна връзка и това беше една от причините ние да се спрем на нея. Тя е написана с изключителен стил и изключителен финес и грабва вниманието на читателя, независимо, че в нея не се разказва за атрактивни и сензационни неща, в нея се говори за поезия. Това са истории, които се въртят около поезията и интересни неща, написани за тази тема, но в книгата на Едвин Сугарев точно това се случва – той умее да разказва за поезията по начин, по който досега не е разказвано.” – това каза Алек Попов накратко за трите романа.
Авторите (двамата вдясно) Едвин Сугарев и Мая Вуковска сред рекламните лица на събитието. Снимка © Мартин МитовАвторите благодариха на издатели, организатори и читатели. Едвин Сугарев отбеляза и хубавото в това нестандартно и провокативни представяне на книгите на площада, “което е добре, защото е крайно време литературата да излезе на улицата и да се види от хората” и допълни, че “това е свързано и с темата на моя текст, който аз нареков “поетесков роман”, като под “поетесков” имах предвид кръстоска между поезия и гротеска, и който строго казано доста се разминава с конвенционалните изисквания на жанра. Всъщност става дума за седем истории, които не са обединени от нищо друго, освен от общата си тема – темата за абсурдното търсене на място за поезията във все по-рационалния и все по-изчерпващ въображението свят, който ни обкръжава.”
Накрая авторите изтеглиха три имена от присъстващите, които получиха безплатно две от представяните книги. Новите издания ще се появят на пазара до десет дни, както обещаха организаторите.
Специалната награда (издаване на книга) бе присъдена допълнително на авторката Ваня Щерева за романа "Образцов дом", чиято премиера ще се проведе през месец септември тази година.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *