„А днес накъде” на Рангел Вълчанов в Карлови Вари

|
Новият филм на легендата на българското кино Рангел Вълчанов ще бъде специалното събитие в програмата „На Изток от Запад” на 42-ия международен филмов фестивал в Карлови Вари – най-престижното киносъбитие в Централна и Източна Европа.
Световната премиера на филма е на 3 юли от 22 часа.
„А днес надъде” е продължение на култовия филм „А сега накъде” – един от най-значимите български игрални филми на 80-те години. През 1988 г. първият филм спечели 2 награди от фестивала в Карлови Вари и беше приет с възторг от националната и международната публика и критика. Днес, 20 години по-късно, продължението „А днес накъде” ще да бъде едно от специалните събития на фестивала, отделено в програмата като специална рубрика. Подобна чест не е оказвана на друг български игрален филм след 1989 г.
Специалното отношение на Чехия и фестивалът в Карлови Вари към Рангел Вълчанов не е случайно. Първият му филм „На малкия остров” (1958) е в конкурса на същия фестивал и е едно от най-дискутираните събития, докато не е изтеглен от фестивала след писмо на българските власти, уплашили се от въздействието и последиците на свободния дух на филма. Въпреки това „На малкия остров” се превръща в един от най-важните филми, повлияли на младите тогава чешки кинематографисти, които през 60-те години създават Чешката нова вълна, сред които Милош Форман, Иржи Менцел, Яромил Иреш, Иван Пасер, Вера Хитилова, Евалд Шорм.
В края на 60-те години Рангел Вълчанов заснема копродукцията с Чехословакия „Езоп” и двата изцяло чешки филма „Шанс” и „Лице под маска”. Триумфът на „А сега накъде” допълва „чешката” биография на режисьора. И съвсем естествено се стига до специалната световна премиера на новия му филм в Карлови Вари.
Снимките на „А днес накъде” започнаха с пищен коктейл в декора на италианската продукция „Спартак” в Киноцентъра в началото на юли 2006 г. Актьорите и близо 1000-та гости присъстваха на тържество по случай 20-годишнината от снимките на „А сега накъде”. След разотиването на гостите актьорите разбират, че са поканени на тържеството от техен колега, бивш собственик на футболен отбор. Той им предлага да участват в създаването на един нов, необикновен и амбициозен театър, тяхната мечта от преди 20 години. Дали ще приемат, дали театърът все още е блянът на живота им? Или пък има по-важни неща, които ги вълнуват. Изминалите години са се отнесли по различен начин с всеки от тях. Не само видимо... С постоянни препратки между минало и настояще и с проследяване на реалната съдба на актьорите филмът ще се постарае да направи портрет на поколението на промяната в България през последните 20 години.
В ролите ще видим 23 от 26-те актьори участвали в „А сега накъде”: Николай Ишков, Петър Попьорданов, Николай Урумов, Елена Арсова, Ани Вълчанова, Албена Ставрева, Красимира Демирова, Георги Стайков, Стефка Йорданова, Михаил Билалов, Илиана Китанова, Теодора Бойнова-Роси, Робин Кафалиев, Димитър Горанов, Цветана Мирчева, Генадий Николов, Константин Трендафилов, Георги Енчев, Теодор Елмазов, Огнян Купенов, Мариана Миланова, Светозар Кокаланов, Антоанета Станчева.
Сценарият е дело на Рангел Вълчанов и Георги Данаилов. Композито е Кирил Дончев. Филмът е продукция на Арт Фест с подкрепата на Националния филмов център и в копродукция с Българската национална телевизия, Бояна Филм, Камера, Ишков, Одавижън.
„А днес накъде” е първият български игрален филм, сниман на High Definition. Най-модерната дигитална технология вече се налага на кинопазара, след като беше използвана с успех в редица високобюджетни холивудски блокбъстери, сред които последния епизод на „Междузвездни войни”. Със същия модел камера, предоставена от студиото „Топформ”, е заснет и „А днес накъде”.
 

По материали на София Филм Фест
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *