„Бавно: Изговорен свят” – поетично-музикален експеримент

|
Поезията не е просто думи. Тя е едновременно въображение и усещане, плътност и липса, повтаряне и уникалност, себепознание и отричане... Тя е около нас, стига да искаме да се докоснем до нея. Но именно ежедневното и понякога безмислено вглъбяване във всекидневието е преградата, която ни дели от поезията-мечтаене.

Бавно: Изговорен свят” е един опит на двадесет и четири годишният поет Стефан Иванов и група Блуба Лу (Димитър Паскалев и Константин Кацарски) да ни откъснат от еднообразната сивота на думите, които използваме всеки ден. Защото зад тях се крият напластени в дълбочина образи, внушения, лични спомени и чувства. В основата на този пърформънс е заложен минимализмът – както в ембиънт стила на музикантите, така и в показваната по време на представлението мултимедия, визулизираща текста и звука.

Още с влизането си в залата на театър „Сфумато” във вечерта на 27 ноември всеки получи... найлонов плик. В самото начало на премиерата Стефан Иванов ни помоли всички заедно да зашумолим с торбичките. Именно този дразнещ звук поетът сравни с изобилието излишно приказване; със загубата на истинския смисъл в общуването. По време на целия пърформънс, публиката беше главен (съ)участник в случващото се – повтаряше определени ключови за стиховете думи, които музикантите записваха и след това превръщаха в странна мелодия чрез различни електронни ефекти.В стихотворенията на Стефан Иванов се преплитат образите на много емблематични за София места (като Борисовата градина); говори се за Достоевски, Гинсбърг и Буковски, за едно врабче, за дъжда, любовта и Снежина Петрова... Модерна, но все пак не и хаотична, поезията му е на места иронична, но в никакъв случай вулгарна. Рециталът като форма на изразяване обаче е едно голямо предизвикателство и за самия поет. Как ще се възприеме едно стихотворение, прочетено на глас, зависи почти изцяло от четящия. Може би тъкмо там идва и трудността, защото пишещият невинаги е и добър играещ... А на много моменти у Стефан проличаваше не дотам отработената техника на говоренето и движението на сцена.Дали посланията са достигнали до всеки от присъстващите, никой не може да каже със сигурност. За съжаление обаче от чисто материална гледна точка проблемът за тяхното възприемане идваше и от недобрия от техническа гледна точка звук в залата. А за представление, в което музиката има главна роля, това е един огромен минус за целия труд на участниците.

През януари, когато най-вероятно ще се състоят следващите подобни поетично-музикални срещи, всеки, обичащ нетрадиционното и новото, може сам за себе си да прецени дали съвместният експеримент на тримата млади български творци е успешен. А дотогава не забравяйте: без поезия няма реалност.
 

Илияна ГеноваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *