Бай Ганю на Тодор Цонев гостува в Дома на хумора и сатирата

|
В Деня на народните будители, 1 ноември, в Дома на хумора и сатирата в Габрово ще бъде открита изложба от сатирични рисунки на големия български художник, скулптор, илюстратор и карикатурист Тодор Цонев.
Изложбата представя дарената от автора колекция от 96 карикатури на тема “Бай Ганю” и отбелязва 110-годишнината от издаването на едноименния роман на Алеко Константинов. Проявата е част от програмата на организираните от Община Габрово празненства за честване на Деня на будителите и 170 години новобългарско образование. С делата и творчеството си Тодор Цонев се подрежда до своите кумири – будителите на българската нация Ботев, Левски, Алеко Константинов, Илия Бешков.
Чрез таланта на голям рисувач и със забележително остроумие художникът представя еволюцията в съвременни условия на популярния герой на Алеко Константинов. Бай Ганю се модернизира, но остава верен на природата си, подвластна единствено на “келепира”.
Измина една година от кончината на Тодор Цонев, но творецът не е забравен. Съвременниците му ще го запомнят като мащабна и многостранно надарена личност, добър приятел и невероятен талант. Неговата дарба (“дар или проклятие” – по думите на Бешков) предопределя целия му живот, изпълнен с перипетии, несгоди и гонения. Приживе, освен тревогите от преследванията на Държавна сигурност, той има щастието да направи такава грандиозна изложба от карикатури на политически дейци на тоталитаризма, че впечатленията на посетителите й изпълват цели три тома. Тогава хората си дадоха сметка, че докато всички са треперели от диктатора Тодор Живков, един художник е намерил сили и кураж да му се присмива. С “Арестуваните карикатури – летопис на авторитаризма” Тодор Цонев се прочу като единствения художник от социалистическия лагер, осмелил се в карикатури да заклейми представителите на комунистическата върхушка.
През периода 1991-1999 г. Тодор Цонев, в сътрудничество с Мария Овчарова, издава вестник “Сатира”. От него не печелят нищо, само губят. Изданието не успява да стане популярно, но затова пък малкото му на брой читатели са високо интелигентни и качествени хора. В дневника си Тодор Цонев пише: “Всички ние, които издавахме и списвахме в. “Сатира”, не успяхме да променим света, но и той не можа да ни промени! Тоест: Ние не можахме да променим света, но и на него не позволихме да промени нас!”
Тодор Цонев е работил в почти всички жанрове на изобразителното изкуство. През 70-те години на 20. Век художникът има забележителни постижения в сатиричната пластика. След впечатляващия успех на гостуваща негова изложба в столицата на хумора през 1971 г. и заради изключителния му принос в организираните местни весели празници, Тодор Цонев е обявен за почетен гражданин на Габрово.
 

Дарина Маринчевска


Дом на хумора и сатирата - Габрово



Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *