Балет по императорски

|
На 6 и 7 декември в зала 1 на НДК почитателите на балетното изкуство се насладиха на изпълненията на Имперския руски балет.
Създаден от знаменитата Майа Плисецкая през 1994 г., балетът е наречен “имперски” като знак за признателност към слезлите или напускащите сцената на балетната история “императори”, творците, донесли неугасващата слава на руския балет. На сцената излизат едни от най-добрите балетни артисти в Русия. През двете вечери на публиката бяха представени “Шехеразада”, “Болеро”, “Половецки танци”, “Кармина Бурана” и “Кармен”.
“Шехеразада”, по музиката на симфоничната сюита от Римски – Корсаков, пленяваше с великолепието на декорите и пищните костюми, с разчупената хореография на Михаил Фокин и с вълнуващото изпълнение на Анна Пашкова (Зобейда) и Кирил Радев. Анна Пашкова, солистка на Имперския балет, видяхме и в “Болеро”, където в далеч по-мрачната и тежка атмосфера артистичният й талант продължи да блести. Балетът по музика на Морис Равел е дело на хореографа Никола Андросов и разказва историята за боговете и хората, за възхода и падението. Запомнящо бе и изпълнението на Гедиминас Таранда, директор на балета. “Половецки танци” – динамични, пищни сцени из операта “Княз Игор” на Бородин, завършиха първата вечер с истинска вихрушка от страсти, примесени с нежност и лиризъм.
Втората балетна вечер събра значително по-голямо количество публика, дали заради емблематичната за творчеството на Плисецкая “Кармен”, сюита, композирана от съпруга й Родион Щедрин по операта на Жорж Бизе, дали заради блестящото изпълнение на артистите предишната вечер, но зала 1 на НДК не можеше да побере всички желаещи. След потресаващите акорди, масови балетни сцени и ведро пролетно настроение на “Кармина Бурана” (по операта на Карл Орф) и страстната, трагична “Кармен”, залата изпрати с нестихващи аплодисменти трупата и дълго след това дискутира отсъствието на Майа Плисецкая, перфектното изпълнение – откъм техника и артистичност, на балета, хореографията и темпераментността на изпълнителите.
Можем само да се надяваме, че организаторите от “Жокер Медиа”, които неизменно радват българската публика с качествени спектакли, отново ще поканят Руския имперски балет да представи любими балети от репертоара си.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *