Балкански художници 2004 – резултати

|
На 19 ноември в Галерия за чуждестранно изкуство бяха обявени победителите от Международен конкурс за реалистична живопис “Балкански художници 2004”.
Конкурсът за реалистична живопис се провежда за пръв път тази година по идея на бизнесмена Арбен Хавальов, който изцяло финансира проекта.
Откупките и наградният фонд от близо 30 000 евро е прецедент в областта на родната ни култура. За първи път от почти 20 години насам подобен мащабен проект става възможен благодарение на спонсорството на един ценител на съвременното изкуство.
В различни етапи на конкурса „Балкански художници” участваха над 200 автори от 8 държави: Албания, България, Босна и Херцеговина, Гърция, Македония, Румъния, Сърбия и Черна гора, Турция.
Селекционна комисия в състав – проф. Чавдар Попов, проф. Божидар Бояджиев, проф. Греди Асса, Сули Сеферов и доц. Георги Лозанов номинираха осемте финалисти от всяка една държава-участничка - Томе Мишев (Македония), Азис Исакович (Босна и Херцеговина), Йован Мървалйевич (Сърбия и Черна гора), Константинос Аронис (Гърция), Замфир Думитреску (Румъния), Тамер Билгич (Турция), Шпетим Керцов (Албания) и Анета Петрова-Дръгушану (България).
Номинираните автори участват във финалния кръг на конкурса с три от своите картини. Всяка една от тях е откупена от инициатора на проекта Арбен Хавальов за сумата от 1000 евро.
Председателят на журито проф. Чавдар Попов благодари на организаторите (Nobile Holding и агенция “Прима”) за перфектната организация на конкурса и изложбата и обяви победителите:
Първа награда (3000 евро) получи Замфир Думитреску от Румъния.
Втора награда (2000 евро) получи Анета Петрова-Дръгушану от България.
Трета награда (1000 евро) получи Шпетим Керцов от Албания.
Наградите (пластика и грамота) връчваше президентът на Република България Георги Първанов. “Нашата култура тук, в региона, е един от стълбовете на европейската цивилизация и доказателствата за това не са само в дълбоката древност, в тези многобройни ежегодни археологически открития, които впечатляват Европа и света. Доказателствата и в продуктите на съвременната ни култура. От нас самите зависи дали ще съумеем да покажем обосновано, силно, впечатляващо тази култура на нашите европейски и международни партньори. И този форум днес е стъпка в тази посока”, сподели президентът и поздрави организаторите, най-вече г-н Хавальов и изрази надежда, че след днешния ден българската култура ще има повече такива приятели, че балканската култура ще получи нови шансове и че президентските институции на балканските страни стоят твърдо зад една такава политика.
Ценителите на съвременната живопис ще имат възможност да видят наградените 24 картини в Националната галерия за чуждестранно изкуство до 25 ноември.
 

Картина на Анета Драгушану, втора награда в конкурса. Картина на Шпетим Керцов, трета награда в конкурса.


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *