Балканско кино и документални филми на София Филм Фест

|
На 15 март в НДК нямаше прожекции от София Филм Фест, но за сметка на това в кино “Люмиер” и в Дома на киното те започнаха от сутринта.
След ранната прожекция на хитовия “Мандерлей” бе представен първият феминистки филм от Виетнам - “Годеница на мълчанието”. Игралният дебют на братът и сестрата Доан Мин Фуон и Доан Тхан Нгия фокусира вниманието върху жената и всички несправедливости, които тя е принудена да изтърпи. Лентата бе пристигнала специално и само за феста. Своя премиера имаше и “Пилешки избори” на сръбския режисьор Горан Радованович - филм за съвременния социален живот в провинциалните райони на Балканския полуостров: смешна, тъжна и красиво иронична история за самотата и обезлюдяването, а веднага след него бе представен “Шутка град на шампиони” на друг сърбин - Алексадър Манич. Документалната лента е уникален портрет на неофициалната столица на света – Шутка, простираща се на земите на бившата Римска империя, и нейните щастливи обитатели. “Гид” на зрителите във филма е самият доктор Кольо (Северджан Байрам) – героят от "Черна котка, бял котарак" на Кустурица. Друг документален филм – най-новата творба на Файт Хелмер - “Кастинг в Холивуд” предлага безпощаден поглед зад завесите на киноиндустрията. Той проследява работата на няколко професионални кастинг – режисьори, между които: Майкъл Фентън (“Извънземното”, “Китайски квартал”), Майнди Мерин (“Мрежата”, “ЕлЕй Стори”), Джейн Дженкинс (“Когато Хари срещна Хари”), Джанет Хиршенсън (“Джурасик парк”, “Аполо 13”), Матю Бери (“Ед Ууд”, “Час Пик”) и разкрива заплетен лабиринт от пътеки и тайни езици. Процесът по избора на актьорите е особено труден: за всяка една роля се снимат стотици лица на актьори и едно погрешно CV или пък някоя безсмислено скъпа снимка могат да отидат в кошчето преди изобщо да бъдат обявени прослушванията за дадена роля. И най-накрая, след хиляди повиквания, режисьорът и продуцентите избират само един от безбройния поток, изпълнени с надежда да ги изберат бъдещи звезди. “Това е голям бизнес! Хората, които работят в него не могат да си позволят да рискуват инвестиция от 80 милиона долара и да изберат неподходящия човек за определена!”, казва Донна Мороунг – вицепрезидент по кастингите в „Дисни”.
Филмът е заснет за 4 месеца, на различни места около Лос Анжелис и е предназначен по-скоро за тези, които се интересуват повече от киноиндустрията в детайли. Прожектираният след това “Битките на Троя” пък е документално изследване на Красимир Терзиев върху вътрешните механизми на глобализираната киноиндустрия през погледа на най-ниското звено в йерархията – статистите.
В четвъртък в НДК се завъртя небезизвестният документален филм за прословутите кубински музиканти “Буена Виста Сошъл Клъб” на Вим Вендерс, последват от “Ад” на носителя на „Оскар” 2002 за чуждоезичен филм за „Ничия земя” Данис Танович. В него участват звездите на френското кино Еманюел Беар, Карол Буке и Карин Виар, създаден е по идея на Кшищоф Кешловски и по сценарий на Кшищоф Пешевич, като много напомня втората част на Дантевия “Ад”. На зрителите е поднесен портретът на фамилия, разкъсана от стихийни събития, които години наред заплашват да излязат на повърхността. Разказът се разгръща чрез представянето на поредица от герои: майката, която живее в елегантна къща в провинцията, и нейните три дъщери, вече пораснали, оплетени в сложна мрежа от връзки. С голямо майсторство Танович успява за миг да премине от комедията към трагедията и обратно, като разкрива зашеметяващата сложност на човешките чувства и взаимоотношения, който се развиват на няколко различни нива.
Друг балкански режисьор, босненецът Ненад Джурич, се бори за наградата “Stella Artois” в международния конкурс с лентата “Небе над пейзажа”. Премиерата в кино “Люмиер” на 16 март бе и световната премиера на филма. “Идеята на сценария беше да покажем (по забавен начин) нашите предразсъдъци и стереотипи към другите, както и техните предразсъдъци и стереотипи към нас. Универсалните човешки характеристики – хуморът и смехът - ще ни помогнат по- добре да разберем Европа и света като цяло. Те ще ни помогнат и по-добре да се опознаем, защото всички се смеем на едни и същи неща, страдаме за едни и същи неща. Всички хора са еднакви, поне що се отнася до правото да живееш под това небе – това е и значението на заглавието „Небе над пейзажа”. Посланието на тази история е, че всеки от нас може да разбере другия, да се влюби и да го обича, стига да не сме горделиви и арогантни! Ние, хората можем да се разбираме помежду си, дори да не говорим на един и същ език. Според мен „Небе над пейзажа” излъчва оптимизъм, любов и толерантност” – споделя режисьорът. Пак в “Люмиер” бе показан документалният “Майки и дъщери”, който се бори за наградата “Jameson” за късометражен филм. Той е дело на Светослав Драганов и Майя Виткова и проследява крехките и емоционални взаимоотношения между три двойки майки и дъщери.
Петъчният ден бе белязан от прожекцията на филма “Слава” в НДК и предшестващото го връчване на наградата на София на режисьора му Алън Паркър. Отличието представлява плакет със статуетката на Света София и се дава за цялостен принос в областта на киното. До края на фестивала ще бъдат показани още осем филма на именития творец, между които “Комитмънтс” (с който се открива и Киноуниверситета в “Одеон”), “Среднощен експрес”, “Пилето” и “Пинк Флойд: Стената”. В Дома на киното бе открита и изложба с карикатури на режисьора – с неподражаемо чувство за хумор той шаржира известни свои колеги от киносредите. Те могат да се видят до 26 март, а друга част от тях са изложени в Британски съвет.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *