Бардфест Ловеч 2007 премина на добро ниво

|
Седмият Бардфест в Ловеч (31 август-2 септември 2007 г.) се състоя в година, пълна с важни за града на люляците събития, което домакините нееднокартно подчертаваха: 820 години от възстановяването на българската държавност (обявяването й е станало през 1187 г. в крепостта Хисарлъка над Ловеч), 130 години от Освобождението на Ловеч и 130 години от назначаването на първата общинска управа в града.
Във фестивала взеха участие повече от 50 барда от България, Украйна, Молдова и Румъния. Специална част от програмата бе посветена на творчеството на големия руски поет и бард Булат Окуджава, а поводът – 10-годишнината от смъртта му. Паметта на барда бе почетена с голям концерт под надслов "Часът на Окуджава".
На 31 август 2007 г. в Камерната зала на ч-ще" Наука" в Ловеч в рамките на Бардфеста бе представена новата книга на Христо Граматиков. За книгата говори Димитър Христов, а в продължение на един час авторът чете свои произведения и накара присъстващите да се смеят до и през сълзи.
На 1 септември 2007 г. пак в Камерната зала Гриша Трифонов представи книгата на Антонин Горчев "Шипът на розата". Стихосбирката излиза в поредицата "Съвременна българска поезия" на издателство "Захарий Стоянов". Авторът прочете свои стихове и предизвика бурни овации сред публиката. Изказаха се Гинчо Павлов, Славимир Генчев, Милен Тотев, Венцеслав Пейков и др.
Наградата на Община Ловеч на Седмия Бардфест "Ловеч-2007" бе връчена от кмета Минчо Казанджиев на Георги Климов от Банско. Почетната награда на Министерството на културата на личност със заслуги към бардовото движение получи инициаторът на фестивала Милен Тотев.
Както и миналата година, участниците сами определиха с тайно гласуване кой да бъде носител на наградата на бардовете. Това е юбилярът Христо Граматиков. Наградата за най-млад изпълнител отиде при Петко Савов от Велико Търново, който според всички присъстващи се представи отлично и спечели много овации и симпатии. Съюзът на българските писатели отличи Светлана Йонкова от София за ярко поетическо присъствие, Ротари клуб (Ловеч) награди Димитър Христов от София, а Гарнизонният военен клуб (Ловеч) - Славимир Генчев от София. От списание "Отечество" бе отличена Наталия Барабанщикова (Молдова). Народната представителка от Ловеч Донка Михайлова връчи наградата за приятелство на спонтанно възникналата по време на феста руско-молдовско-украинската група, съставена от Валерия и Раиса Полякови, Наталия Барабанщикова и Александър Супрун, изпълнили вдъхновено военни песни в "Часа на Окуджава".
От името на Инициативния комитет Венцислав Пейков и като знак на благодарност за неговата подкрепа кметът Минчо Казанджиев получи символични подаръци – като ключ за отваряне на крепостна стена, боен връх на стрела, коралов гирлянд, който да му напомня за пролятата българска и руска кръв за освобождението на града, копие на старобългарско огниво, везана кърпа, светилник.
Бардът Иван Недялков, седемкратен световен шампион по шивари и грандмастер по самбо (поставил и през май месец тази година нов световен рекорд), подари на кмета три самурайски меча с пожелания за успешен мандат.
Екземпляри от новия компакт диск на Милен Тотев "Популярни песни от руски филми", подготвен на 15 кинофестивал "Любовта е лудост" 2007 г. във Варна, получиха наградени бардове и спомоществователи на фестивала. Милен Тотев участва и в друго събитие - откриването паметник на руския бард Владимир Висоцки от сина му Никита в гр. Вършец на 2 септември 2007 г. Г-н Тотев сподели, че е посетил събитието най-вече от уважение към творчеството на руския бард, ученик на Булат Окуджава, чиито песни изпълнява на концерти повече от 30 години. Мнозина от участниците в Бардфеста в Ловеч изразиха учудването си, че на церемонията не е било предвидено да има изпълнения на живо на български бардове, много от които са закърмени с творчеството на Владимир Висоцки.
"Всяка година през септември Ловеч е различен благодарение на вас, които идвате да покажете своето изкуство и да съберете повече приятели", заяви кметът при закриването на фестивала. Той изказа благодарност към своя предшественик Пламен Еврев, през чийто мандат проявата стартира. "Бардфест ще има и занапред, така че заповядайте в нашия град и през 2008-а, за да направим истински празник!", обърна се приятелски към бардовете г-н Казанджиев.
 

Славимир Генчев, СловотоКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *