Ба мааму, премиера!

|
На 26 май Сатиричният театър приюти представянето на дебютната книга на Асен Александров, познат в интернет под псевдонима Алт. Романът с провокативно заглавие „Ба Мааму“ бе представен от издателката, Петя Гайдарска, литературния критик Румен Леонидов и актьорите Касиел Ноа Ашер и Александър Сано.
Голямата зала на театъра изглеждаше полупразна, но приятелите на автора и потенциални читатели създадоха топла и приветствена атмосфера, в която собственичката на издателство „ТИММО“ разказа с какво е била привлечена в ръкописа и какво я е накарало да го издаде. Удоволствието от езика, не особено присъщ на българските автори, играта с думи, тънкият хумор, няколкото езикови пласта и сюжетни линии бяха и качествата, които Румен Леонидов изтъкна като предимства на романа, наречен от него „приложен футуризъм“.
Откъси от книгата бяха разиграни от актьорите, предпочели да прочетат, отколкото наистина да изиграят текста. Показаните моменти, сред които и финалът, засилиха интереса на присъстващите, незапознати с книгата, и бяха много подходяща илюстрация на предшествалата критика, без да разкриват целия сюжет или дори негови нишки. Единственото, което с болезнена яснота се открои, бе оправданието за заглавието на романа, черпещ вдъхновение от заобикалящата ни действителност. „Ба Мааму“, роман за политика, насилие и любов, е роман за всеки и без да дава отговори на въпросите, които поставя. Тази вечер постави и един нов въпрос - нужно ли е скъпото издаване на хартия на автор, радващ се на изключително голям брой читатели и признание в мрежата, при положение, че премиерата на книгата премина при традиционна липса на интерес към съвременната българска литература, особено от страна на „авторитетните“, „книжночетящи“ среди?
 
Романът можете да закупите от виртуална книжарница Books.bg. Заслужава си!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *