Бестселър се създава с пазарна агресия

|

твърди Виктор Пасков, разказвайки за капиталния си труд "Тайната градина на Хелена"


 
Българският читател познава Виктор Пасков преди всичко като автора на "Балада за Георг Хених". Но преди "Баладата" имаше "Невръстни убийства", а след нея - "Биг бизнес", "Германия, мръсна приказка", "Алилуя"... Книгите му са превеждани на почти всички европейски езици. Тиражът им в Европа и САЩ отдавна е надхвърлил 2 000 000. Срещам го в българското посолство в Берлин. И пред министър Нина Чилова предпочитам за събеседник Виктор Пасков, естествено.
 
Какво пише Виктор Пасков сега?
- В момента седя на компютъра средно по 10 часа на ден. Подготвям един роман, който се надявам, че ще излезе през септември. Казва се "Тайната градина на Хелена" и вероятно това ще е капиталният ми труд. Много се надявам, че книгата ще има успех сред публиката, особено пред българската. Защото вече имам предложения за издаването и в Германия, Франция и Полша.
За какво иде реч в "Тайната градина на Хелена"?
- Това е един биографичен роман. Става дума за една много голяма фигура на европейската култура - Хелена Шацки. Това е може би последната дама със салон в Европа, салон в стил ХIХ век. Тя е била лична приятелка на Станислав Лем, позната на големия полски художник Шамински, една жена с много сериозно участие в културния живот на Европа. Тя ми е прототип. Хелена е бивша концлагеристка от лагера в Равенсбрюк, с безкрайно интересна биография, която ме е заинтригувала много отдавна...
Каква е рецептата на Виктор Пасков за бестселър?
- Моята рецепта за бестселър е такава: на всяка цена сериозно издателство. Защото, за да се получи бестселър не е достатъчно да има гениално написана книга, това е най-малкото. Бестселър се създава с пазарна агресия, с много тежък механизъм, който трябва да се задвижи, със страшно много средства, които трябва да се инвестират... Реклама, реклама, реклама!
И като писател, и като директор на Българския културен институт в Берлин Вие работите за идеята "България в Европа"...
- О, да. Преди да ме уволни министър Абрашев през есента, по наша идея и реализация стана голямата изложба "Златото на траките" в Бон, където Казанлък взе много мощно участие. Това е най-мащабната проява, която имаме зад граница, от години насам.
 

Интервю на Петър МарчевКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *