Биографичната книга на Богдана Карадочева с премиера във Варна

|
Премиерата на книгата на Богдана Карадочева "Богдана Карадочева и на 20, и на 30 по 2" ще се състои на 14 август (събота) 2010 г. от 18.30ч. в Арт Салон, радио Варна. По-късно книгата ще бъде представена и в други градове на страната.
Книгата ще бъде представена от Виолета Тончева, със специален гост издателката и поетесата Божана Апостолова от издателство „Жанет 45”. Богдана Карадочева че ще говори за своята книга и ще изпълни и някои от най-популярните си песни.
Известната певица е поканена от Община Варна да участва в големия концерт в Летния театър на 15 август, Свето Успение Богородично – празника на града.
 
За книгата:

Да продължиш песента в книга
Виолета Тончева
 
Биографичната книга „Богдана Карадочева и на 20, и на 30 х 2”, ИК „Жанет 45”, 2010 дава на читателя точно това, което той очаква - една много лична среща с харизматичната певица и публична личност Богдана Карадочева. Заглавието веднага събужда асоциации за онзи незабравим нейн шансон за силната жена, която отстоява любовта като смисъл, но не и като зависимост:
 
Ех, момичета -
и на 20, и на 30 по две -
даже до смърт да обичаме,
пак не падаме на колене...
 
Изповедни и красиви, любими на поколения българи, песните на Богдана Карадочева не биха били такива без нейния вълнуващ контраалт, без елегантността на изпълнението и аристократизма на цялостното й сценично поведение. То естествено следва посланието на песента и ритъма на музиката без поза или излишни жестове. Подобни похвати просто няма как да съжителстват с истинското изкуство, което черпи вдъхновението си от божията дарба и в което синхронът на отделните елементи създава цялостното внушение. Хармонията между текст, музика и визия определя и артистичния стил на Богдана Карадочева, който дори на подсъзнателно ниво говори за музика, която не може да не се случи: „Музика, музика… чувам я навсякъде. В дъжда по керемидите, в минаващия трамвай, в детския смях, във вятъра през клоните на кестените...”.

Песните на Богдана Карадочева отзвучат в биографичния разказ като естествено продължение на музиката и срещите със сцената, другите музиканти, публиката, политиката, любовта, семейството, децата, вярата в Бог... Откровена и непристорена, книгата споделя не само позициите за изкуството и живота на една чувствителна и интелигентна жена, но очертава и биографията на епохата. Освен интимния свят на човека, песните на Богдана Карадочева разказват и българския порив към един по-добър живот, възпламеняват с онази енергия за промяна, която беляза първите години на демокрацията и която остана (може би само) в молитвата: „Господи, дай на България път, светлина, свобода…”.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *