Битовото става абсурдно…

|
На 10 януари в Държавен сатиричен театър "Алеко Константинов" беше представена предпремиерно постановката по текст на Иван Кулеков "Един български виц".
Постановката е на Пламен Панев, а ролята в моноспектакъла се изпълнява от Веселин Цанев. Сценографията е на Анри Кулев. Пиесата е осъществена с помощта на Дойче Веле, радиото, в което първоначална са пускани текстовете на Иван Кулев, събрани след това в книга, а вече представени и като театрална постановка.
За текста (по едноименната книга на Иван Кулеков) режисьорът казва: "Това е уникален текст. За пръв път виждам подобен опит за сюрреалистично разлагане на битовия факт. Така битовото става абсурдно. Детайлите стават по-важни от цялото."
В незавидно положение беше Веселин Цанев, който изигра цяло семейство, съседи и близки, разказвайки ни един виц, вплитайки в него различни истории, все по-абсурдни и едновременно с това реални, истории, които са част от нас, от нашите истории, от нашия бит. Според мен се справи добре. И с много чувство за хумор.
Официалната премиера е на 11 януари, в камерната зала на Сатиричния театър, а следващите представления са 21-и и 31-и януари. Не пропускайте това представление!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *