Бихте ли се отдали на фаталната Валерия?, питат от „Изток-Запад“

|

Корица на книгатаСексапил, страх и съспенс се леят от страниците на провокативния роман „Пътуващо представление с вампир“ на Ричард Леймън – един особен тип трилър, който блестящо допълва остросюжетната поредица „Magica“ на ИК „Изток-Запад“.


Американецът Ричард Леймън (1947-2001) е знаменито и култово име в света на жанровата литература – шокиращ, неустоим и лишен от досадни или банални табута, той не се спира пред никакви прегради в желанието си да провокира най-съкровените тайни, фетиши и пороци на всеки, дръзнал да разгърне някоя от книгите му. Това изцяло важи и за незабравимата история на учениците Дуайт, Ръсти и Слим, които в един горещ августовски ден на 1963 г. виждат любопитни обяви. По всичко изглежда, че скучният им малък град ще бъде посетен от удивително вампирско представление, където звезда ще е ослепителната, но смъртоносна Валерия, обявена за истински кръвопиец. Тримата са заинтригувани от предстоящото събитие и най-вече от главната му атракция, а младежкото им любопитство ще ги сблъска с неподозирани опасности... Необичайно за Леймън, тук ударението е повече върху атмосферата, отколкото върху действието, като през цялото време той поддържа нотка на тревожно предчувствие, която е особено въздействаща поради майсторското му предаване на социалното и сексуалното напрежение между юношите. От зарибяващото начало до алената кулминация Леймън бавно отваря клапите в типичния си безмилостен маниер, отприщвайки на финала най-доброто, на което е способен.


Пътуващо представление с вампир“ е колкото увлекателен очерк за порастването, толкова и шокираща приказка за вече пораснали, която съблазнява с обаятелния авторов почерк и с чудесно разгърнатия сюжет. Ричард ЛеймънС дълбокото проникновение относно страданията и възторзите на съзряването книгата носи донякъде мъдростта на новелата „Тялото“ на Стивън Кинг, а и на романа „Момчешки живот“ на Робърт МакКамън, макар че в целостта си творбата принадлежи преди всичко на самия Леймън – един незаслужено пренебрегван приживе разказвач, който със знаковата, ударна, но и чувствена проза, чрез увлекателното си повествование и посредством мрачно чувство за хумор изплита страховита притча, която спечелва читателя с това, че е едновременно емоционална, страшна и забавна.


Леймън е познат в България с още няколко произведения, сред които са романите „Плът“ и „Лаведа“, а „Пътуващо представление с вампир“ с право е смятан за една от най-забележителните му творби и му носи, макар и посмъртно, престижната литературна награда „Брам Стокър“.

 

По материали на ИК  „Изток-Запад“.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *