Благотворителни концерти в помощ на Желязната църква

|
Серия от три благотворителни концерта, с участието на 9 хорове с близо 400 изпълнители от цялата страна ще отбележи Деня на будителите и ще е част от кампанията за пълно възстановяване на Желязната църква (Св. Стефан) в Истанбул. Това стана ясно на пресконференция, състояла се на 25 октомври в БТА.
Националната дарителска кампания бе обявена от Фондация “Български православен храм “Св. Стефан” в Цариград” през юни 2005 г. Усилията на кампанията са насочени към събиране на средства, както за укрепването на сградата на църквата, която се намира в окаяно състояние и се нуждае от спешен ремонт и реставрация, така и към опазване на духовното наследство на Желязната църква. Повече информация за кампанията и дарителите можете да намерите на адрес www.svstefan.com.
В пресконференцията участваха Ваня Джолева, Жени Лазарова (представител на фондацията), проф. Емил Янев (председател на Сдружението на българските хорови диригенти) и Горан Благоев (автор на филм за Желязната църква). “Идеята се породи от това, че ние, като представител на гражданското общество, сме длъжни сами да се грижим за запазване на нашата духовност. Явно е, че не може само да се очаква това да е дело на държавните структури”, каза проф. Янев, инициатор на предстоящите концерти. Хоровете ще пеят без заплащане и сами ще поемат разноските за пребиваването си в София.
Първият концерт е от 11 часа на 29 октомври в зала “България” и в него ще участват Ямболски женски хор “Проф. Георги Димитров” с диригент Стефка Пастърмаджиева, Бургаски смесен хор “Родна песен” с диригент Николай Мерджанов и Бургаски детски хор “Милка Стоева” с диригент Светла Стоева. Вторият концерт е на 30 октомври от 19 часа в зала “България” и в него ще участват Хор на пловдивските момчета “Стефка Благоева” с диригент Милка Толедова, Студентски хор на ФИИП при СУ “Св. Климент Охридски” с диригент Венеция Караманова и Мъжки хор “Гусла” с диригент Валентин Бобевски. Третият концерт е отново в зала “България” в Деня на народните будители (1 ноември) от 19 часа и е с участието на Хор “Децата на Орфей” с диригент Венеция Караманова, Женски хор “Христина Морфова” и Младежки смесен хор “Аве музика”, двата с диригент Таня Никлева. Всички концерти ще завършват с общо изпълнение на “Многая лета”.
Посетете концертите и се насладете на музиката на едни от най-добрите български хорове, като по този начин подпомогнете и това родолюбиво дело, възстановяването на православния храм “Св. Стефан” в Истанбул!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *