Блестящ старт за Джаз +

|
Тазгодишното издание на фестивала Джаз+ бе открито с изключителен двоен концерт на 12 май в зала България.
Участниците - групата на шведския китарен виртуоз Улф Вакениъс и триото на френския пианист Лоран Де Вилд.

Мнозина от феновете на джаза свързват името и вещата ръка на Улф Вакениъс с легендарния Оскар Питърсън, в чиито бенд той свири 8 години oт 1997. Сътрудничеството с митичния пианист бе представено и на нашата публика през 2003, с разкошното DVD на Питърсън "А night in Vienna", с участието на Вакениъс. Освен с великия пианист, китаристът учавства в проекти с Хърби Хенкок, Пат Матини, Джо Пас, Рой Харгроув, Кларк Тери. И разбира се, е лидер на Улф Вакениъс Квартет, който представи пред българските джаз фенове.

Изискани инструменталисти и майстори на импровизацията, северняците поднесоха фънкарски, пъстър спектакъл, зареден с много настроение. Вакениъс започна с няколко кавъри на Кийт Джарет от последния си албум "Notes form the heart", трибют към великия пианист. Нежното и изискано изпълнение на композицията на именития басист Ларс Даниелсон "Аста" разстели романтично настроение из залата. Музикантите впечатлиха с безупречната си техника и синхрон, дори при резките смени на ритъма, с които експериментираха. Публиката изпрати квартета с бурни аплодисменти и мнозина тананикаха на излизане в антракта заразителните мелодии. Може да се каже, че градусът на настроението достигна своя пик през първата част от концертната вечер.

Триото на френския пианист Лоран Де Вилд предложи различни емоции. Вглъбено, но авантюристично музикално пътешествие, насечено със спонтанни избухвания в бравура импровизация, поднесено с вещина и топло отношение към публиката. Лоран де Вилд, един от пионерите-изследователи на мястото на електронната музика в джаза, записал емблематични за френското електро ню-джаз движение албуми, се оказа истински акустичен ураган. На моменти галеше клавишите с притихнало умение, за да избухне след миг и да разтърси пианото, сякаш в стремежа си да го избута от сцената. Музиканти на много високо ниво, басистът Дарил Хол и барабанистът Лоран Робен подкрепиха Де Вилд в изключителното представяне на сложните композиции, използващи инструментариума по най-чудни начини.
 
Това бе една истинска джаз вечер, спектакъл в духа на импровизацията и постоянното търсене на отвъдната нота. Музиката се случи в зала България, точно каквато трябваше да бъде.
 
В програмата на Джаз+ следва концертът на големият полски тромпетист Томаш Станко на 14 май.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *