“Бликове” – стихове от Кръстю Пастухов в Българския културен институт във Варшава

|
На 16 март в Българския културен институт във Варшава пред полската публика беше представена новата стихосбирка на Кръстю Пастухов “Бликове” (“Mgnienia”). Директорът на Института г-жа Михаела Тодорова и нейните сътрудници бяха създали уютна атмосфера за гостите на вечерта край рояла сред картините на художника Андрей Янев. За книгата говори младата полска българистка, литературна изследователка и писателка Силвия Шедлецка. В словото си тя сподели своите впечатления от стиховете на Кръстю Пастухов, голяма част от които са създадени в Полша, и разговаря с него за тях, за вдъхновението, почерпано от Варшава и полската култура, за езика на поезията, която само с няколко думи успява да каже много.
В залата прозвучаха стихове от книгата, преведени на полски език от Марта Хозевска-Тодорова, в прекрасното изпълнение на Юстина Попик. Пред гостите, насядали на масите със запалени свещи и искрящо в чашите вино, авторът разказа за работата си, за породените от варшавския живот размисли и прочете стихове.
Това не е първата среща на полската публика с поезията на Кръстю Пастухов. През последните няколко години във Варшава и Люблин бяха представени книгите му “Отражения” и “Небесна врата”, а литературните списания “Одра” и “Фраза” поместиха статия за неговото поетическо творчество и негови стихове в полски превод.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *