Богата програма през втория ден на Панаира на книгата

|
Богата и разнообразна програма предлагаше вторият ден на пролетния Панаир на книгата на 26 май.
Отново издателство “Жанет-45” беше лидер откъм брой представени книги, но през този ден и издателство “Хермес” се включи активно с две премиери. В зала 3.2. на НДК Борис Минков представи поредните две издания на ИК “Жанет-45” от поредицата “Гамбити”. “Приложни походки” на Мария Радулова и “Лични географии” на Оля Стоянова са най-новите романи в поредицата, които са и дебют в прозата на двете млади авторки. Борис Минков представи и “гамбитната” проза и досегашните романи, излезли с това лого и сравни тази проза с жертване на пешката като пружинен механизъм, държащ в напрежение до края и като бомба със закъснител, която избухва в края, когато пружината се къса. “Приложни походки” и “Лични географии” са “относително сложна, но любопитна, силна проза”, сподели редакторът на “Гамбити”. Двете авторки имат различни почерци, но се съчетават, романите им могат да се четат, но могат и да се вкусят, да се усетят. В края на представянето Оля Стоянова и Мария Радулова прочетоха откъси от произведенията си и имахме възможност не само да чуем, но и да “вкусим” от гласовете им.
Литературно кафене “Хеликон” също предложи интересна програма. Макар и да не събра голяма публика, форумът, озаглавен “Всичко, което искаме да научим за новите медии” предизвика истинска дискусия за медиите , ПР, журналистиката в БЪлгария при обсъждане на книгите “Медиаморфоза. Да разберем новите медии” на Роджър Фидлър ( издание на “Кралица Маб”), “Да говориш на вятъра” на Джон Дърам Питърс (“Сема – Р.Ш.”) и “Как да общуваме с медиите” на Сали Стюарт (“Кръгозор”). В дискусията се включиха Йордан Ефтимов, Гриша Атанасов (университетски преподавател), Анжела Кьосева (редактор на една от книгите), Радко Шопов и Николай Аретов (издатели). Няколко пъти стана дума за липсата на теоретици в българското медиазнание, за липсата на книги за българските медии и за достойнствата и недостатъците на преведените чужди издания. За съжаление българските медии като че ли не обръщат достатъчно внимание на книгите за тях. А има какво да научат. Книгата на Сали Стюарт е една настолна книга за ПР, дава изключително точни съвети и преценки за медиите и репортерите от гледна точка на бизнеса, и може да бъде полезна не само за “потърпевшите” от журналистите, а и за самите журналисти. Авторът на “Медиаморфоза” не само върви след събитията, но прави и прогнози, повечето от това, което е прогнозирал през 1997 г. вече е факт. Дискусията завърши с много точно направеното обобщение на Гриша Атанасов, че “медиите са това, което са” – и трябва да ги разбираме, а не да се тюхкаме.
Отляво надясно: Лора Шумкова, Йордан Ефтимов, Морис Фадел, Михаил Неделчев и Биляна Курташева. Снимка © Мартин МитовЗапочна и Училището по творческо писане, организирано в зала 3.1. от НБУ. Въпреки интересната програма преподавателите като че ли бяха повече от желаещите да се учат как се води рубрика, как се пише колонка, есе, SMS поезия и т.н. Макар и пред малка публика, Михаил Неделчев представи участниците (Йордан Ефтимов, Биляна Курташева, Лора Шумкова, Морис Фадел и др.), след което Йордан Ефтимов разясни на желаещите да се учат как се пише колонка за вестник, възложи задания и се изстреля отново към Литературно кафене “Хеликон”, където е и модератор.
Христо Карастоянов чете откъс от книгата си. Снимка © Мартин МитовФорумът “Скритата истина на дневниците и бележниците” събра голяма публика, но според мен не се получи добра дискусия. Много по-интересно беше представянето на поредната книга на Христо Карастоянов, издание на “Хермес”. Авторът е изключително продуктивен писател, но макар и горд с отличието си “Графоман на годините”, той е и талантлив. Сборникът с разкази “Последствия” “съдържа разкази и новели, чийто сюжети са ситуирани във времето от 80-те години на миналия век досега и предлагат различни решения на обединяващата ги тема за “последствията”. Така пише на корицата, така се представя и книгата, но това описание е слабо, според мен, защото не показва колко интересни и увлекателни са самите разкази. Май бях единствения прочел поне част от сборника, защото повечето говорили на тази премиера се спираха върху личността на автора и върху предишни негови произведения. А книгата си заслужава да се прочете, можете да я закупите с намаления от щанда на престижното издателство “Хермес”, а също и през сайта им.
Бяха обявени и номинациите за наградата "Хеликон" за тази година, а те са следните:
- "12 приказки от Белегаст" на Богдан Русев, изд. Сиела;
- "Дани" на Иван Голев, изд. Зебра;
- "Никоганебъдинещастен" на Радослав Парушев, изд. Жанет-45;
- "Бетонната фея" на Иво Беров, изд. София;
- "Бейби Лъжкиньо. Тъмни разкази" на Мария Станкова, изд. "Жанет-45"
- "Hash Oil" - Момчил Николов, изд. Жанет 45.
За останалите премиери от Панаира на книгата впечатления е споделила Гергана Стойчева в своя репортаж.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *